Kako izbeći neprijatnosti: Tri saveta za pamćenje imena novih poznanika

Kada sretnete novog poznanika, važno je oslovljavati ga imenom tokom svakog obraćanja i odmah povezivati to ime sa nečim kako biste olakšali pamćenje.

Često se dešava da zaboravimo imena novih ljudi zbog toga što se fokusiramo na jasno i glasno predstavljanje sebe, a prema istraživačima sa Univerziteta u Saseksu, ovo je prirodna funkcija mozga koja ga štiti od preopterećenja informacijama.

Neki od trikova koji mogu pomoći u izbegavanju neprijatnih situacija vezanih za zaboravljanje imena su:

Tako se zove…

Kada se upoznate s nekim, izrazite neki komentar ili povežite to ime s nečim poznatim, na primer, “to je isto ime kao moje rođake” ili “ovo me podseća na ime moje najbolje drugarice”. Ako je ime neobično, možete ga prokomentarisati kako biste dodatno aktivirali mozak i povećali šanse da upamtite.

Ponovite još jednom

Pravilo je da tokom razgovora obavezno izgovarate ime sagovornika, čak i kad ste u većem društvu ili se pozdravljate. Ponovno izgovaranje imena povećava šanse za upamćivanje.

Asocijacije

Koristite vizuelne asocijacije kako biste olakšali pamćenje imena. Pronađite neku misao ili reč koja vas podseća na to ime i povežite je s novim poznanikom. Takođe, možete dodeliti asocijaciju nekom upečatljivom delu njegovog lica kako biste jače vezali ime i lik u mozgu, što otežava zaboravljanje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.