Kako da sveži začini duže traju

Jela su mnogo ukusnija sa svežim začinima nego sa sušenima, a da bi ovi začini duže trajali, važno je da znate kako ih perete, da li ih ostavljate na sobnoj temperaturi, frižideru ili zamrzivaču.

Ne perite ih ispod mlaza vode

Ne budite grubi sa ovim nežnim biljkama, ne perite ih ispod mlaza vode, što ih može oštetiti, već potopite u činiju vode, a zatim ih osušite ubrusom. Tup nož je neprijatelj začina, potrebno vam je oštro sečivo. Kad ih seckate, dasku pospite sa malo soli kako ne bi “leteli” po njoj. Jedino ruzmarin i majčinu dušicu ne treba seći već samo svući prstima, suprotno od pravca u kom biljka raste.

Bosiljak se čuva na sobnoj temperaturi

Jače biljke sa gušćim i igličastim listovima i drvenim peteljkama poput majčine dušice, ruzmarina i žalfije možete da čuvate u plastičnim kesama u najtoplijem delu frižidera.

Osetljivije začine poput bosiljka, peršuna, korijandera, treba da tretirate kao cveće, otkinite im vrhove i stavite ih u posudu u koju ste nasuli 2 cm vode. Ostavite ih na kuhinjskom stolu umesto da ih držite u frižideru. Produžićete im trajanje ako ih umotate u papirni ubrus, a onda stavite u plastičnu kesu.

Zaledite kocke začina

Dva su načina da čuvate začine u zamrzivaču. Prvi je da stavite začin u plastičnu posudu za led, nalijete svaku kocku uljem ili vodom i zaledite. Za intenzivniji ukus, pratite recept za pesto sos, samo bosiljak zamenite bilo kojim drugim začinom i dobićete koncentrovanu bombu ukusa. Kašičicu sosa stavite u kocku, zatim zamrznite. Kad budete želeli da ih koristite, samo izvadite iz zamrzivača, stavite u mikrotalasnu, a možete i da ubacite u tiganj sa ostalim sastojcima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: