Tempo života i poslovne obaveze nameću i potrebu za adekvatnom ishranom koja mora biti zdrava i pomoći vam da pregurate naporan dan.
Dobro i zdravo jesti kada radite posao od devet do pet sa ograničenim vremenom za pauze može predstavljati izazov. Dostupnost primamljive nezdrave hrane oko vas, ograničeni kapaciteti za kuvanje za pripremu zdravih obroka i potreba da uzmete nešto na brzinu za vreme ručka mogu značiti da je lako unesete više kalorija tokom dana, svakog dana, nego što vam je potrebno.
Većina nas treba i jednu ili dve porcije mlečnih proizvoda na poslu – probajte nemasni jogurt ili parče sira sa smanjenom masnoćom. Uz malo unapred planiranja, možete biti sigurni da ćete imati ukusne stvari za jelo na poslu. Kuvajte malo više noću da biste sutradan napravili ukusan ručak. Pretvorite pečenu pileću večeru u ručak sledećeg dana: dodajte ostatke piletine u veliku šaku spanaća ili rukole i pečenog povrća za salatu. Ostatak mlevenog čilija ili bolonjeza? Pojedite ga za ručak na parčetu zrnastog tosta.
Ako redovno zaboravljate ručak ili užinu, imajte fioku na stolu ili ormarić sa hranom za hitne slučajeve. Čuvajte orašaste plodove, semenke, supe iz konzerve, gotova pakovanja testenina, dvominutne šoljice pirinča, konzerviranu tunjevinu i losos i kace voća. Držite i kutiju žitarica na poslu da ne biste propustili doručak (ovo znači da treba da imate svoju činiju, kašiku i mleko ili jogurt, ne mora da bude komplikovano ako imate dostupan frižider).
Ako su radni ili poslovni ručkovi deo vašeg posla, nekako se podrazumeva da kada neko drugi plaća često znači da osećamo potrebu da to maksimalno i iskoristimo. Dodatna hrana može biti besplatna, ali može biti skupa po vaše zdravlje. Kada stignete u restoran, naručite vodu za stolom i popijte čašu pre nego što popijete alkohol. Probajte gaziranu vodu umesto vina i naručite obrok veličine predjela sa prilogom od povrća ili salatom da biste uneli malo više ravnoteže.
Predlozi za obroke koje ćete poneti na posao
- Ovo znači da kod kuće skuvate nešto veče pre što i nije tako loše, jer su neka jela bolja kada odstoje preko noći (gulaš, pasuj, grašak, sladak kupus…).
- Ako ste veče pre imali meso na jelovniku i osato vam je lep komad, možete ga preseckati u salatu sa povrćem i mesom. Pečena piletina i ćuretina su odličan izbor.
- Takođe, umesto da svakog dana bacate novac na obližnje kioske ili pekare kako biste pojeli dobar sendvič na poslu, možete od kvalitetnih sastojaka koje imate u frižideru napraviti kvalitetan i hranljiv sendvič kombinujući šinku, povrće, jaja i nemasni sir, na primer.
- Naravno, voće je nezaobilazno i uvek savršen saveznik kada vam opadne koncentracija ili osetite pad energije i kreativnosti na poslu. Umesto da vam danima voće stoji u frižideru ili kao ukras u činiji, ponesite ga sa sobom na posao i imaćete sigurnu vitaminsku bombu kada vam bude trebala
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.