Ako vam palačinke često budu žilave ili lako zagore, problem može biti u više stvari – od pogrešnog odnosa sastojaka do broja okretanja tokom pečenja.
Međutim, prema rečima šefice restorana „Where The Pancakes Are“, Patricije Trijbits, ključ savršenih palačinki leži u kvalitetnom tiganju.
– Nekvalitetni i tanki tiganji neće vam pomoći da napravite dobre palačinke – objašnjava ona.
Dobar tiganj omogućava ravnomerno raspoređivanje toplote, što osigurava da se palačinke peku jednako do samih ivica.
Takođe, u pravom tiganju palačinke će zadržati svoj savršen kružni oblik, što će vam olakšati njihovo okretanje.
Kako da prepoznate loš tiganj?
Ukoliko je vaš tiganj loš, to možete prepoznati po sledećim znakovima:
- Palačinke nemaju ujednačenu zlatnu boju
- Brzo zagore
- Ostanu nepečene u sredini
- Lepe se za dno
Kako da poboljšate pečenje palačinki?
Ako primetite ove probleme, postoji jednostavan način da ih rešite. Prvo, proverite temperaturu tiganja. Kada se tiganj zagreva, sipajte kap vode na njegovu površinu – ako kap počne da „pleše“ i cvrči, temperatura je odgovarajuća. Ako samo miruje, sačekajte još malo da se tiganj dodatno zagreje.
Još jedan trik za savršene palačinke jeste da ih okrećete samo jednom. Najbolji trenutak za to je kada se ivice jasno definišu, a u sredini počnu da se pojavljuju mehurići. Pre nego što okrenete palačinku, prođite špatulom ispod nje kako biste bili sigurni da se potpuno odvojila od tiganja.
Patricija naglašava da su deblji tiganji bolji izbor od tanjih, naročito ako volite deblje palačinke. One omogućavaju ravnomernu raspodelu toplote, pa ne morate da brinete da li će palačinke iznutra ostati sirove, piše Mirror.