Kako da otopite čokoladu kao poslastičar

Kada u receptu piše da je potrebno ukrasiti tortu rastopljenom čokoladom, skoro nikada ne piše kako to uraditi. A istina je da to nije tako jednostavno kao što deluje. Za ravnomerno rastopljenu čokoladu u kojoj se kakao ne izdvaja, poslastičari koriste specijalni termometar. Ali, i kod kuće je moguće dobiti svilenkastu rastopljenu čokoladu. 

Birajte čokolade sa visokim procentom kakaoa

Poslastičari kažu da za topljenje nisu dobre gorke čokolade. Takođe, čokolade sa visokim procentom kakaoa bolji su izbor od mlečnih. Kako bi se izbegle velike promene temperature, važno je da čokolada pre topljenja ne bude u frižideru. Najbolje je čuvati je na sobnoj temperaturi, u plastičnoj posudi, na tamnom mestu.

Što sporije, to bolje

Za ovaj proces biće vam potrebno strpljenje jer je osnovno pravilo da što sporije otapate čokoladu. Šerpu napunite vodom i stavite na ringlu da dođe do tačke ključanja, a zatim je sklonite sa vatre. U šerpu stavite činiju sa čokoladom koju ste razlomili u male delove, ali vodite računa da dno činije ne dolazi u dodir sa vodom, već da se čokolada otapa na pari. Ne mešajte dok se najveći deo čokolade ne otopi. Tek kad se dve trećine otopi, počnite da mešate. Lagano, ali kontinuirano mešajte dok se sva čokolada ne otopi.

Kad se otopi, imate dva minuta da je iskoristite

Otopljena čokolada se brzo steže, pa to imajte u vidu. Od trenutka otapanja, u zavisnosti od količine, imate dva do deset minuta da je iskoristite. Za svaki slučaj, neka vam pri ruci bude šerpa sa vrelom vodom, pa po potrebi ubacite činiju na sekundu dve, sklonite i promešajte špatulom kako bi se vrelina jednako rasporedila po činiji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.