Jedna od omiljenih namirnica Amerikanaca, kikiriki puter, sve više osvaja i naš region. Zbog neutralnog ukusa, može se koristiti i za slana i za slatka jela. Bogat je magnezijumom i kalijumom, ali i kalorijama, pa ne treba preterivati sa njegovom upotrebom.
Neki ga koriste prvenstveno kao namaz za sendviče, ali primena je mnogo šira. Odlično se slaže sa bananama i uopšte sa voćem, pa je sjajan u smutijima i u ovsenoj kaši za doručak. Možete ga dodati u testo za keksiće i mafine, a dobar je i kao dodatak filovima za deserte, jer im daje bogatu kremastu teksturu.
Od slanih jela, lepo ide uz piletinu, ali i soseve za salate, pogotovo one na bazi soja sosa, jela sa brokolijem, a gulašima i paprikašima koji se dugo krčkaju daje svilenkast izgled.
Recept za kikiriki puter
Kad sami pravite kikiriki puter, teško ćete dobiti potpuno glatku teksturu kao kod kupovnog proizvoda, ali ukus će biti odličan. Sve što vam treba su dve šolje kikirikija, pola kašičice soli, jedna do dve kašike ulja i blender.
Pre blendiranja kikiriki pecite u rerni na 180 stepeni desetak minuta dok ne dobije žućkastu boju. To je važno jer zagrevanje doprinosi kasnijem boljem mešanju sastojaka.
Dok je kikiriki još topao, stavite ga u blender i uključite na minut. Zaustavite, pa ga odvojte od ivica i mešajte još nekoliko puta po minut.
Umesto soli, u puter možete dodati malo meda ako planirate da ga koristite isključivo za slatka jela.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.