Humus više nije nepoznanica u našoj kuhinji – ovaj bliskoistočni namaz od leblebija mnogima je postao omiljeno jelo. Jedemo ga uglavnom uz falafel, ali i kao namaz za sendviče ili umak za celer, šargarepu, papriku, krastavac.Vrlo je jednostavan za pripremu kod kuće, a prednost nad kupovnim je i što možete kombinovati različite začine. Potrebno je:
– 2 šolje leblebija (iz konzerve ili kuvanih)
– 3 kašike tahinija
– 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
– 2 kašike limunovog soka
– čen belog luka
– kašičica soli
– pola kašičice bibera
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok smesa ne postane glatka, minimum pet minuta. Probajte, dodajte još začina ako je potrebno, ako je gusto, dodajte malo vode u kojoj ste kuvali leblebije ili vodu iz konzerve.
Kasnije se igrajte sa sastojcima, dodajte masline, orašaste plodove, alevu papriku. Zanimljiva je varijanta u kojoj ćete izmiksati grilovani plavi patlidžan, tikvice, papriku i čašu povrća dodati humusu, pa sve zajedno izmešati. Ako nemate tahini, namaz od susama, probajte sa nekim drugim puterom od orašastih plodova. Ali tahini je savršen zbog svog pomalo gorkog ukusa.
Ovako napravljen humus možete čuvati nedelju dana u frižideru. Ako imate višak, zaledite ga, ali pre nego što ga stavite u zamrzivač, pospite malo ulja po vrhu. Kad ga izvadite iz zamrzivača, sastojci će se možda malo odvojiti, ali samo promešajte i dobićete isti kvalitet kao i pre zamrzavanja.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.