Naravno, najvažnija stvar je da, pri kupovini, odaberete smokve koje nisu prezrele.
Leto je period tokom kojeg, između ostalog, uživamo i ukusu smokava. Ovo mediteransko rajsko voće je slatko i prepuno hrskavih semenki.
Neko voli da ih jede dok su sveže, a neko uživa u slatku ili džemu od smokava. Mnogi, pak, vole i da ih jedu u sušenom obliku, a njihova prednost je u tome što ih možemo kupiti tokom čitave godine.
Možda niste znali, ali smokve možete i sami da osušite. Potrebno je samo da ispratite nekoliko jednostavnih koraka i ubrzo ćete uživati u svom omiljenom ukusu.
Sastojci:
– 2 kg svežih smokvi (sitnijih)
– pleh od rerne
Priprema:
Prilikom kupovine smokvi, obavezno obratite pažnju na plodove i birajte one koji nisu prezreli. Ukoliko planirate da ih osušite, onda birajte sitnije smokve. Kada budete završili sa kupovinom, dobro ih operite i osušite, a u međuvremenu, pleh od rerne obložite pek papirom i stavljajte smokve na pek papir, tako da peteljka bude na dole i svaku pritisnite prstom i spljoštite je.
Uključite rernu na 60 stepeni sa ventilacijom i pleh ubacite u rernu. Smokve ostavite da se suše minimum 10 sati (najbolje bi bilo da ovo radite noću). U slučaju da i nakon ovog perioda ne budu dovoljno suve, produžite vreme sušenja. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade, a zatim ih poređajte u kutije i odložite u zamrzivač.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.