Kako da jednostavno očistite telo od mikroplastike

Zbog sve većeg prisustva mikroplastike u vodi, hrani i okolini, naučnici sve više istražuju načine na koje možemo da umanjimo njihove štetne efekte po organizam.

Istraživači su otkrili jedan od najprirodnijih i najefikasnijih načina za detoksikaciju od ovih nevidljivih zagađivača – unošenje fermentisane hrane, probiotika poput Lactobacillusa acidophilusa, kao i kefira, jogurta i određenih vrsta sireva..

Mikroplastika (čestice manje od 5 milimetara) je pronađena u vodi za piće, morskim plodovima, voću i povrću, pa čak i u ljudskoj krvi. Jedna od najopasnijih komponenti mikroplastike je bisfenol A (BPA), industrijska hemikalija koja se koristi u proizvodnji plastičnih ambalaža.

BPA je poznat kao endokrini disruptor, što znači da ometa rad hormona, posebno estrogena, što može da dovede do hormonalne neravnoteže, neplodnosti, gojaznosti i povećanog rizika od određenih bolesti.

Mikroplastika, takođe, izaziva oksidativni stres, proces u kojem se stvaraju slobodni radikali koji oštećuju ćelije i ubrzavaju starenje. To može da dovede do hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih problema, dijabetesa i neurodegenerativnih oboljenja.

Dok se ne pronađu efikasni načini za eliminaciju mikroplastike iz životne sredine, jedan od najboljih načina da zaštitimo svoje zdravlje je unošenje fermentisane hrane i probiotika, koji pomažu u detoksikaciji tela.

Koja fermentisana hrana pomaže

Istraživanja pokazuju da određene vrste probiotika mogu da pomognu u razlaganju i eliminaciji BPA iz organizma. Fermentisana hrana bogata probioticima podstiče rast dobrih bakterija u crevima, što ojačava crevnu barijeru i sprečava toksine da uđu u krvotok.

Kefir – Ovo fermentisano piće bogato je probioticima, posebno laktobacilima i bifidobakterijama, koje mogu da neutrališu efekte BPA i podstaknu njegovo izbacivanje putem stolice. Istraživanja su pokazala da kefir smanjuje oksidativni stres i upalne procese izazvane mikroplastikom.

Jogurt – Sadrži prirodne probiotike koji poboljšavaju varenje, ali i povećavaju aktivnost enzima koji učestvuju u detoksikaciji. Unošenje domaćeg jogurta, naročito onog koji sadrži Lactobacillus acidophilus, može pomoći u razgradnji toksičnih jedinjenja.

Sir – Naročito tradicionalni sirevi koji su dugo fermentisani, kao što su parmezan i stari kozji sir, sadrže korisne bakterije koje poboljšavaju ravnotežu crevne mikroflore.

Kiseli kupus i kimči – Fermentisana hrana kao što je kiseli kupus sadrži antioksidanse i probiotike koji podstiču eliminaciju štetnih jedinjenja i smanjuju oksidativni stres.

Miso i tempe – Ovi fermentisani sojini proizvodi sadrže enzime i bakterije koje mogu smanjiti štetne efekte mikroplastike na organizam.

Naučni dokazi

Studija objavljena u časopisu Applied and Environmental Microbiology otkrila je da Lactobacillus acidophilus može da razloži BPA i spreči njegovu apsorpciju u organizmu. Druga istraživanja ukazuju na to da ishrana bogata fermentisanom hranom i antioksidansima smanjuje oksidativni stres izazvan toksinima iz mikroplastike.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: