Mnogi izbegavaju da jedu koru voća i povrća zbog pesticida, ali nutricionisti tvrde da su prednosti neljuštenja ipak brojnije jer u kori voća i povrća često ima više vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana nego u središtu. Može se iskoristiti čak i kora banane i ananasa, evo i kako.
Ananas – Poznato je da je kora limuna i pomorandže odlična za kolače, torte i sladolede, ali da li ste znali da možete koristiti i omotač ananasa? Ovo voće sadrži bromelin, enzim koji smanjuje upale, posebno sinusa. Jedna studija je pokazala da bromelina ima najviše u kori, ali pošto je teška za sistem za varenje, možete je propržiti nekoliko minuta u tiganju ili iscediti u sokovniku.
Banana – I koru banane možete ubaciti u sokovnik, prokuvati na nekoliko minuta ili propržiti na tiganju. Možete je i peći u rerni 20 minuta dok ne postane suva, a onda od nje napraviti čaj.
Povrće – Kora daje krompiru zanimljiviji ukus jer postoji kontrast između mekane unutrašnjosti i hrskave kore. I krastavac je znatno ukusniji ako ga u salatu isečete sa korom. Koru ne treba skidati ni sa mladih tikvica i patlidžana, šargarepi i pečuraka.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.