Kako čuvati jabuke i produžiti im vek trajanja

Jabuke su prava jesenja poslastica, iako sazrevaju gotovo cele godine. Od pite do štrudle, jabuke su sastavni deo mnogih ukusnih jela.

Norm Šulc, farmer i stručnjak za voće i povrće, za portal Food&Wine otkrio je kako čuvati jabuke i produžiti im vek trajanja.

Odabir

Što je jabuka manja, a kožica deblja, generalno će duže trajati. Takođe, gorke jabuke duže traju od slađih jabuka.

Najbolja jabuka za duže vreme je Granny Smith, sa debelom korom koja može potrajati i do četiri meseca.

Izgled

Jedna loša jabuka može pokvariti ostatak dobrih.

Ako jabuka ima i malu modricu, etilen se brže ispušta, a zatim sve oko nje brže trune i kvari se. Stoga je važno paziti na izgled jabuka i kada primetite da jedna počinje da trune, izvadite je i iskoristite.

Uz drugo voće

Do preranog kvarenja može dovesti stavljanje jabuka blizu drugog voća.

Nakuplja se etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od, recimo, banana i grožđa.

Temperatura

Proces kvarenja usporiće i niska temperatura, pa ako svoje jabuke ne planirate da pojedete u roku od nekoliko dana, nemojte ih držati na kuhinjskom pultu.

Za dugovečnost su ključne hladnije temperature, kao i mrak i vlaga. Fioka vašeg frižidera idealna je – tamo će jabuke trajati oko dve do tri nedelje.

Ako nemate mesta u fiokama, možete ih slobodno zamotati i držati ih u podrumu ili garaži.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.