logo transparend vojvodina uzivo

Kako će francuski izbori uticati na tržište akcija?

PARIZ – Predstojeće parlamentarne izbore u Francuskoj prati velika neizvesnost među investitorima, posebno u sektorima kao što su bankarstvo, upravljanje auto-putevima i komunalne usluge, koji se suočavaju sa značajnim rizicima.

Neizvesnost oko mogućih promena politike, kao što su povećanje poreza, viši troškovi zaduživanja i potencijalne nacionalizacije, dovela je do značajnih gubitaka na Pariskoj berzi, koja je izgubila 240 milijardi dolara od kada je predsednik Emanuel Makron raspisao vanredne izbore 9. juna.

Indeks UBS Group AG, koji prati akcije izložene rizicima povezanim sa izborima, pao je za devet odsto u tom periodu, piše Bloomberg.

Makronova stranka i njeni saveznici zaostaju za krajnje desničarskim Nacionalnim frontom Marin Le Pen, kao i za levičarskim Novim narodnim frontom, što dodatno komplikuje situaciju za investitore. Iako Makron ostaje predsednik, gubitak kontrole nad parlamentom bi mogao omesti njegovu pro-biznis agendu.

Mogućnost nacionalizacije auto-puteva, koju je Le Pen predložila pre izbora 2022. godine, već je negativno uticala na akcije operatera auto-puteva Vinci SA i Eiffage SA.

Bankarski sektor

Banke su među najugroženijima, suočene sa potencijalnim rastom troškova zaduživanja i fiskalnim promenama. Akcije tri najveće francuske banke – Societe Generale SA, Credit Agricole SA i BNP Paribas SA – pale su za više od 10 odsto od sazivanja izbora, što je značajno više od njihove evropske konkurencije. Rizici uključuju potencijalno povećanje obaveznih kapitalnih rezervi i poreza na transakcije, kao i moguće uvođenje poreza na dobit i dividende.

Transport i infrastruktura

Operateri auto-puteva i druge infrastrukturne firme suočavaju se sa neizvesnošću u vezi sa mogućom nacionalizacijom ili regulacijom cena. Akcije firmi Eiffage, Aeroports de Paris SA, Bouygues SA, Getlink SE i Vinci pale su do 12 odsto u poslednje dve nedelje, jer značajan deo njihovih prihoda dolazi iz Francuske, ocenjuje Bloomberg.

Energetika i komunalne usluge

Rastući troškovi zaduživanja predstavljaju veliki problem za firme u zelenoj energetici, koje su već pod pritiskom visokih kamatnih stopa. Krajnja desnica je skeptična prema obnovljivim izvorima energije, dok levičarska koalicija planira povećanje poreza i postepeno preuzimanje kontrole nad upravljanjem vodama od strane lokalnih vlasti.

Akcije firmi Engie SA i Veolia Environnement SA pale su za osam i sedam odsto, respektivno, od raspisivanja izbora.

Luksuzna roba i automobili

Eventualna pobeda Le Penove mogla bi ugroziti tranzicioni plan Francuske ka električnim vozilima, dok su akcije Renault SA već pod pritiskom zbog rizika od usporavanja potrošačke potražnje. Akcije dobavljača auto-delova Forvia SE i Valeo SE takođe su pale za 13 i sedam procenata.

Mediji i odbrana

Medijske kompanije, kao što su Television Francaise 1 SA i Metropole Television SA, suočene su sa padom akcija zbog mogućnosti privatizacije državne televizije i radija, što bi dodatno pojačalo konkurenciju za već ograničene prihode od reklama.

Akcije odbrambenih firmi kao što su Thales SA i Safran SA takođe su pod pritiskom, uprkos relativnoj sigurnosti budžeta za odbranu.

Ukratko, predstojeći izbori u Francuskoj donose značajne rizike za mnoge sektore, sa potencijalnim dalekosežnim posledicama za tržište akcija.

Investitori će pažljivo pratiti razvoj situacije kako bi prilagodili svoje strategije i minimizirali potencijalne gubitke.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.