Kakao je zdrav i pun gvožđa

Kakao sadrži flavonoide koji su značajni za očuvanje kognitivnih sposobnosti i mentalnog zdravlja, kao i magnezijum koji sprečava depresivno raspoloženje.

Kakao pripada rodu biljakaSterculiaceaeDrvo je visoko i može da naraste i do 8 metara. Plod je oblika jajeta, smeđe boje, i može da ima i pola kilograma. U industriji se koristi ceo plod i od njega se dobijaju razni proizvodi, od ishrane, do kozmetike. Najčešće se koristi kakao prah koji se dobija mlevenjem semenki.

Šta sve možemo da spremimo koristeći kakao

Idealan za aktuelno zimsko vreme, topli kakao napitak sa mlekom ili bez njega, sa šećerom ili bez, odlična je ideja koja vam neće uzeti mnogo vremena. Takođe, kakao možete da dodajete u šejkove, toplu čokoladu, ili puding. Nezaobilazan je sastojak kolača, torti i brojnih poslastica jer se nalazi i u mlečnoj čokoladi, kao i onoj za kuvanje. Razlika je samo u procentu kakao praha koji se u njima nalazi. Što je viši postotak sadržaj kakaa u nekoj namirnici (čokolada, puter…), ona je i zdravija.

Kakav je sastav i koje hranljive materije sadrži kakao

Veliki deo sastava čine zasićene masnoće, i ta količina ide i do 40 odsto dnevnih potrebnih količina za odrasle.Kakao sadrži teobromin koji je sličan kofeinu. Važno je spomenuti veliku količinu flavonida koji su značajni za kognitivne sposobnosti i ukupno mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da smanjuju rizike od demencije i utiču na bolju koncentraciju.

Flavonoidi se bore i protiv delovanja štetnih slobodnih radikala. Kakao obiluje biljnim proteinima, i velikom količinom korisnih vitamina i minerala (gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, selena, folata, vitamina B,E i K grupe).

Koristi za zdravlje

Zbog količine gvožđa, preporučuje se prvenstveno onima koji imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom. Dobar je za kožu jer ima sposobnost obnavljanja mrtvog ćelijskog tkiva kože. Kakao ima visoka energetska svojstva, pa je odličan za decu u razvoju i sportiste, jer biljna vlakna pomažu jačanju i obnavljanju mišića.

Ko ne bi trebalo da konzumira kakao

Za kardiovaskularne bolesnike bilo najbolje da kakao ne koriste, ili da to čine u izuzetno malim količinama. Takođe, treba imati u vidu da dodavanje mleka dodatno podiže količinu masnoće i kalorija. U receptima za spremanje zdravog kakao napitka najčešće se predlaže mleko poput bademovog, kokosovog ili ovsenog.

Deca mlađa od 3 godine mogu biti alergična na kakao jer je ova biljka i alergen.

Žene koje imaju ciste u dojkama treba da izbegavaju kakao jer kofein, teofilin i teobromin mogu da utiču na rast cističnog tkiva. Tanin iz kakaa može da smeta onima koji imaju hemoroide, a oni koji su intolenantni na kofein takođe ne treba da ga konzumiraju. Naravno, bilo bi potrebno popiti više od 6 šolja dnevno za negativne reakcije, mada je i to individualno. Osobe koje imaju hronične glavobolje i oni koji su po prirodi nervozni, takođe bi trebalo da izuzmu kakao iz ishrane.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: