logo transparend vojvodina uzivo

Kafa nastavlja da poskupljuje i 2025. godine

Kafa poskupljuje mesecima, pa i godinama unazad, tačnije od perioda pandemije i poremećenih lanaca snabdevanja, što se isprepletalo i s izazovima usled klimatskih promena prema pisanju Bloomberg Adria.

  • Vremenske prilike u Vijetnamu i Brazilu sve više ugrožavaju ovu sirovinu
  • Fjučersi za robustu porasli za oko 60 odsto ove godine

Kako je Bloomberg Adria pisala sredinom juna, u Srbiji je došlo do viših cena kafe od jula, pri čemu je slabija berba jedan od glavnih okidača. Takođe, na to utiču ekonomske prilike u Brazilu, odnosno slabljenje nacionalne valute.

U međuvremenu je došlo i do slabijih padavina u Vijetnamu, najvećem svetskom proizvođaču kafe, što je ugrozilo rast robuste i arabike – najpoznatijih sorti.

Fjučersi za robustu porasli su za oko 60 odsto ove godine, dotaknuvši novi rekord od 4.667 dolara po toni u utorak. Zabrinutost u vezi sa sledećom žetvom povećava i strah od snabdevanja, jer je suvo i toplo vreme u Vijetnamu oštetilo stabla kafe ranije ove godine.

Regije na kojima se najviše uzgaja kafa u Brazilu takođe su se suočile sa teškim vremenskim uslovima, što je dovelo do povećanja cena arabike. U utorak su se fjučersi trgovali na dvogodišnjem maksimumu.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.