logo transparend vojvodina uzivo

Kada treba piti jogurt?

Koliko su mlečni proizvodi važni za funkcionisanje našeg organizma, dobro je poznato. Ali koliko god imali pozitivna dejstva na naše telo, jogurt i neke mlečne prerađevine ne bi trebalo nikako uzimati u određenim situacijama.

Fermentisani mlečni proizvodi imaju višestruku korist po zdravlje – normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita itd. jer su bogati proteinima, kalcijumom (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterijama. Bifidobakterije se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa, piše magazinnovosti.rs.

Ali da bi vaš organizam zaista imao koristi, morate znati kada bi bilo najpoželjnije konzumirati ih i kada ne bi.

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor amino-kiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma. Za razliku od mleka, telo ih apsorbuje mnogo brže jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crijevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak, ističu nutricionisti.

Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mlečne proizvode uzimate minimum sat i po nakon jela.

Iako nutricionisti savetuju da nije poželjno jesti bilo šta najmanje dva sata pre spavanja, a kako se ne bi opteretio organizam, fermentisani mlečni proizvodi spadaju u onu malobrojnu grupu namirnica koje možete konzumirati tokom večernjih sati, a da ne poremetite i narušite kvalitet sna.

Dakle, pavlaka, kefir, svež sir, kiselo mleko i jogurt mogu se naći na vašem meniju za večeru.

Mnogi stručnjaci smatraju da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dve nedjelje u kontinuitetu kako bi vam se poboljšao rad creva.

Dnevno se preporučuje da unesete:

– 1-2 čaše kefira, jogurta i kiselog mlijeka
– 100 g svježeg sira, pavlake (2,5 odsto masti).

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.