Vodite računa kada mališanu uvodite čvrstu hranu
Već sa šest meseci, vaša beba može probati nove stvari, pre svega čvrstu hranu. Tada ćete je upoznati sa različitim ukusima i teksturama, a pre nego što joj to uvedete, važno je da znate kako da joj bezbedno unesete u ishranu i alergenu hranu.
Jedna od tih stvari je i sladoled. Ukusna poslastica koju svi vole, ali zbog dodatka šećera čini se nezdravom namirnicom za vaše dete. Iako je bezbedno da jede sladoled u šest meseci, preporuka je da sačekate najmanje 24 meseca pre nego što mališanu u ishranu uvedete dodatne šećere.
Upoznajte bebu sa sladoledom
Treba da joj uvodite jednu po jednu vrstu hrane i na taj način možete da odredite alergijsku reakciju ako je imaju. Alergija na mlečne proizvode su dosta česte pa je to posebno važno imati na umu kada planirate da joj date sladoled.
Obavezno pročitajte deklaraciju sladoleda i da imaju neka od ova dva sastojka dodati šećer i med. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, obratite se lekaru:
Povraćanje
Dijareja
Osip na koži
Otok oko usana ili očiju
Pokušajte da izaberete sladoled za bebu koji ima malo dodatog šećera i koji nema sastojke poput orašastih plodova koji mogu predstavljati opasnost od gušenja.
Nutritivne prednosti sladoleda za bebu
Jedna porcija prosečnog sladoleda od vanile sadrži 21 gram dodatog šećera, što je jednako oko 1,5 kašike šećera. Iako vam se ovo možda ne čini mnogo, to je ipak previše za mladi probavni sistem bebe.
Ako i dalje želite da bebi ponudite hladnu, slatku poslasticu, razmislite o zamrznutom jogurtu. Naravno, i dalje ćete morati da pročitate etikete sa sastojcima, ali možda ćete moći da pronađete zdraviju alternativu tradicionalnom sladoledu
Pročitajte još: