logo transparend vojvodina uzivo

Kada je nafta „jeftina“ i šeici moraju da se zadužuju

Najveći svetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, mora da pojača izdavanje obveznica kako bi finansirala budžetski deficit

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svetu, ima sve ozbiljnije finansijske probleme zbog ogromnih infrastruktrnih investicija koje sprovodi. Vlada u Rijadu je naložila bankama da pomognu sa prodajom trogodišnjih, šestogodišnjih i desetogodišnjih državnih obveznica pošto želi da nadoknadi budžetski deficit i finansira svoj program energetske diverzifikacije, prenosi „Blumberg Adrijha“ pozivajući se na anonimni izvor.

Izvršni direktor savetovališta za fiksni prihod ženevske banke „UBP“, Apostolos Bantis, veruje da će Saudijska Arabija prikupiti najmanje 10 milijardi dolara od nove prodaje obveznica.

– Geopolitički turbulentno okruženje u širem regionu Bliskog istoka nije uticalo na interesovanje investitora za obveznice visokog kvaliteta u regionu Zaliva – naveo je Bantis.

Rijad je saopštio da bi ukupne aktivnosti finansiranja za ovu godinu mogle da dostignu oko 37 milijardi dolara, a kapital od prodaje obveznica će pomoći da se ubrzaju projekti i programi takozvane agende Vizija 2030.

Očekuje se da će Saudijska Arabija ove godine zabeležiti fiskalni deficit od oko 21 milijarde dolara.

Na ne baš stabilne finansije SA, izazvane fluktaucijom cene nafte, ukazivano je ranije u međunarodnim finansijskim krugovima. Iz MMF je napominjano da prosečna (godišnja) cena ispod 96 dolara po barelu pravi rupu u budžetu Saudijske Arabije. Trenutno je cena fjučersa brenta na 83,2 dolara po barelu.

Prošle godine ta cena je bila prosečnih 82,5 dolara, dok je godinu dana bila za čak 22% viša – 100,93 dolara.

Izvoz nafte iz Arabije je u martu porastao za 1,5% na 6.413 miliona barela dnevno.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.