logo transparend vojvodina uzivo

Kad pametni telefon postane treća osoba u vezi: Razoran uticaj na sreću i intimnost u braku

Ne samo da dovodi do opšteg nezadovoljstva, već može i uništiti brak.

Korišćenje pametnih telefona danju i noću može značajno doprineti nezadovoljstvu u braku, pokazuju istraživanja. Što više vremena par provodi skrolujući po svojim telefonima, to manje vremena ostaje za međusobne interakcije.

Andrju Sofin, kanadski terapeut za parove sa više od 25 godina iskustva, primećuje:

„Najveća promena koju sam primetio u odnosima je pametni telefon. Oni su izazvali više potresa nego išta drugo što sam video u svojoj karijeri. Normalizovali smo da budu nametljivi i da im dajemo prednost čak i kada ležimo u krevetu, igramo igre ili skrolujemo kroz društvene mreže umesto da razgovaramo.“

Američko istraživanje potvrđuje Sofinove opažaje. Parovi koji previše vremena provode na svojim telefonima više brinu o razvodu nego parovi koji manje vremena provode pred ekranom.

Prekomerna upotreba telefona ne samo da dovodi do opšteg nezadovoljstva, već može i uništiti brak, pišu istraživači u svom izveštaju. Samo 60 odsto supružnika koji kažu da njihov partner previše koristi telefon izjavljuje da su zadovoljni svojim brakom. Kod onih koji se ne suočavaju s ovim problemom, 81 odsto je zadovoljno svojim bračnim životom.

Takođe, 26 odsto parova koji provode puno vremena na mobilnim uređajima brine o razvodu, dok je taj postotak samo 7 odsto kod parova koji nemaju problema s korišćenjem telefona.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, istraživanje zaključuje da su parovi koji se bore s prekomernim korišćenjem ekrana 70 odsto manje verovatno da su zadovoljni svojim brakom.

Dva su razloga nezadovoljstva

Prema istraživačima, ovo nezadovoljstvo može se objasniti sa dva faktora. Prvi je taj da parovi koji provode previše vremena na telefonima imaju manje seksualnih aktivnosti. Samo 44 odsto ovih parova izjavljuje da su intimni jednom ili više puta nedeljno.

Takođe, ovi parovi imaju manje vremena za izlaske zajedno. Redovni izlasci povezani su s srećnijim brakovima, tvrde istraživači. Kod parova sa većom upotrebom ekrana, njih 58 odsto izjavljuje da uopšte nemaju noćne izlaske ili ih imaju samo nekoliko puta godišnje.

Problem je široko rasprostranjen. Više od trećine američkih učesnika istraživanja kaže da je njihov partner često zauzet ekranom, bilo da je reč o telefonu, televiziji ili nečemu drugom. Kao rezultat toga, provode manje vremena razgovarajući ili obavljajući aktivnosti zajedno.

Foto: freepik

Mlađi još ugroženiji

Mladi parovi su osetljiviji na distrakcije pametnih telefona, otkriva istraživanje. Od onih mlađih od 35 godina, 44 odsto je navelo da njihov partner provodi previše vremena online. Kod grupe čiji su partneri stariji od 35 godina, taj postotak iznosi 34 odsto.

Istraživači ističu da prekomerna upotreba telefona ne može biti ekskluzivan uzrok problema u braku. Umesto toga, može biti pokazatelj već postojećeg nezadovoljstva u braku. U tom slučaju, vreme provedeno na ekranima može dodatno pogoršati problem.

S druge strane, istraživači ukazuju da su telefoni dizajnirani da budu zavisnički.

„Najverovatniji scenario je da se bračni problemi i zavisnost o pametnim telefonima međusobno pojačavaju.“

U najgorem slučaju, ovaj ciklus može dovesti do razvoda kada se zavisnost o pametnim telefonima ne rešava.

Istraživači predlažu da parovi provode više vremena zajedno i češće isključuju svoje telefone kako bi poboljšali kvalitet svog braka. A to je ključno, prema njima.

„Brak je nit koja drži društvo zajedno. Radi dobrobiti svojih porodica i radi opšteg dobra društva, supružnici bi trebali imati snage da se odupru tehnološkim silama koje prete da će oslabiti bračnu vezu.“

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.