Kabare se vratio u grad – “Dekadencija“ u Novom Sadu (FOTO/VIDEO)

NOVI SAD- Ekipa Vojvodina uživo pronašla je i posetila „skrivenu“ kuću koja odiše duhom ranih 20’tih godina prošlog veka, a donosi jedan nov doživljaj provoda. Donosimo vam delić Velikog Getsbija u sadašnjem vremenu u Novom Sadu.

Ukoliko ste ljubitelj prethodno pomenutog filma, postoji još jedan sa tematikom doživljaja nekog drugog vremena i otkrića neočekivane dimenzije grada kroz putovanje u prošlost svake noći tačno u ponoć, kao i pruženu priliku da se upoznaje s brojnim poznatim umetnicima i intelektualcima iz 1920-ih godina, poput Ernesta Hemingwaya, Scotta F. Fitzgeralda, Gertrude Stein i Pabla Picassa.

Da li ste se setili o kom je filmu reč? To bi bio film “Ponoć u Parizu“. Možda nismo u Francuskoj, ali imamo mogućnost da posetimo 1920. svake nedelje.

Izraz „dekadentan“ opisuje nešto što je povezano s dekadencijom, a to može uključivati ​​luksuz, preteranu raskoš, hedonizam ili gubitak moralnih vrednosti. U ovom slučaju, u Novom Sadu, reč je o čistom hedonizmu kroz tematske večeri. To može biti tema umetnosti, književnosti ili filozofije. U književnosti, posebno u 19. veku, dekadencija je postala važna tema. Dekadentni pisci poput Charlesa Baudelairea ili Oscara Wildea istraživali su ideju propadanja i moralnog razlaza u svojim delima. Osim u umetnosti, pojam dekadencije može se primeniti i na društvo uopšteno, kao što su dekadentne trendove u politici, ekonomiji ili kulturi.

Vojvodina uživo
Imate priliku da se na nedeljnom nivou teleportujete u neko drugo vreme, uz pravu pozorišnu umetnost koja je u Kabareu. Dekadencija se u ovom smislu odnosi na onaj hedonistički segment i smisao koji nam je neophodan svakodnevno.
Kabare je oblik scenske umetnosti koji kombinuje elemente pevanja, plesa, komedije, satire i drame.  I danas kabare ostaje prostor za umetnički izraz i zabavu, gde se mogu istražiti različite teme i gde se publika može opustiti i uživati u predstavi. Naš sagovornik ovom prilikom je bila dr Marijana Čuljak koja je idejni tvorac ovog mesta.

Foto: Vojvodina uživo
„Ideja za autentičan Kabare je nastala u treutku kada smo ušli u prostor, nekako je sam diktirao sadržaj. Udahnut je novi život svakoj prostoriji, zadržavajući što više izvorni izgled, počevši od samih tapeta na zidu. Ovo je mesto gde se odvijaju predstave, koncerti, interaktivni događaji. Nedavno se održala Art terapija i sesija crtanja. Svaka prostorija ima drugačiji program, od društvenih igara, kartanja, crtanja, gledanja u dlan, tarota, proricanja sudbine, a na glavnoj sceni se nalaze izvođači.
Do sada je bio raznolik sadržaj od flamenka, večeri sevdaha i derta violinski koncert, latino i sving večeri.
Publika je šarenolika od onih mlađih do zrelijeg doba. Ljudi uživaju i svi gosti žele biti učesnici,dres kod nije obavezan,ali svakako utiče na celokupan utisak. Za svakog ima po nešto uz zagarantovan provod,“
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.