Južnoafrički diplomata: Više od 40 zemalja želi da uđe u BRIKS

JOHANESBURG – Više od 40 zemalja je izrazilo želju da uđe u ekonomski blok BRIKS, saopštio je danas južnoafrički diplomata Anil Suklal.

Pored 22 zemlje koje su formalno zatražile da se pridruže, postoji „jednak broj zemalja koje su neformalno pokazale interesovanje da postanu članice BRIKS-a“, izjavio je ovaj diplomata zadužen za odnose sa BRIKS-om, prenosi Rojters.

Suklal je dodao da su interesovanje pokazale „sve glavne zemlje globalnog Juga“.

Južnoafrički zvaničnici žele da BRIKS postane lider zemalja u razvoju, a Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuba, Demokratska Republika Kongo, Komori, Gabon i Kazahstan su izrazili interesovanje da uđu u ovu organizaciju.

Samit BRIKS-a, 15. po redu, biće održan od 22. do 24. avgusta u Južnoafričkoj republici(JAR), a Moskva je juče saopštila da predsednik Rusije Vladimir Putin neće biti fizički prisutan, prenele su agencije.

Rusiju će umesto Putina predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Međunarodni krivični sud je u martu podigao optužnicu protiv Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, a JAR bi bila u obavezi da ga uhapsi, ako kroči na njenu teritoriju, podseća britanska agencija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.