logo transparend vojvodina uzivo

Jubilej velikog uspeha zrenjaninskog hora

ZRENJANIN – Ideja da se 35 godina nakon velikog uspeha i osvajanja laskave titule najboljeg hora na svetu, u Langolenu u Velikoj Britaniji, ponovo okupe i otpevaju iste pesme kao i tada, oduševila je i emotivno ujedinila sve nekadašnje članove Hora „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, kojim je dirigovao čuveni profesor, sada pokojni Slobodan Bursać.

Osim ovog, poklopio se još jedan značajan datum: desetogodišnjica otkako je hor svoju zaostavštinu predao zrenjaninskom muzeju na trajno čuvanje.

Upravo večeras, na zatvaranju tradicionalnog, devetog Festivala horova „Slobodan Bursać“, u znak sećanja i predivnih emocija, nastupiće svi nekadašnji članovi. Horom će dirigovati sin prof. Slobodana, Andrej Bursać, takođe profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.

Na probama u Zrenjaninu, iz dana u dan, preplitale su se emocije i velika želja nekadašnjih članova koji su se okupili sa raznih strana sveta, da ponovo zablistaju i potvrde da su najbolji.

Raša Eleković stigao je iz Denvera gde sada živi, direktno na koncert, uz poruku da njegovi drugari ne treba da brinu za to jesu li zaboravili repertoar.

Internet je čudo, putem video poziva kao da sam i fizički bio prisutan na svakoj probi – kaže Eleković.

Kao član Hora „Josif Marinković“ i čudo od deteta, koje je prvi zapazio pokojni prof. Bursać, čuveni svetski bariton, Željko Lučić, redovan je bio na probama. Kao i svi ostali iz hora, jedva čeka večerašnji nastup.

Foto:muzejzrenjanin.org.rs

Mada hor fizički više ne postoji, živi u našim srcima i sve ove probe koje smo prošli, nisu samo obična priprema za nastup, nego svojevrsni susret jedne familije, koja je živela složno – napominje Vladimir Stojković, ponosan što je deo velike horsko-istorijske priče.

Obeležavajući lep jubilej, 35 godina od titule Hora sveta u Langolenu, svi članovi pokloniće se senima neizbrisivog umetničkog traga profesora Bursaća, ispred njegove biste u Aleji zaslužnih građana u Karađorđevom parku u Zrenjaninu.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.