Jubilej: 220 godina od dolaska Slovaka u Kovačicu

KOVAČICA – Ove godine se obeležava 220 godina od naseljavanja Slovaka na područje današnje Kovačice. Tim povodom od 15. maja biće organizovan niz manifestacija u duhu ovog jubileja tokom čitave godine.

Prema pisanim dokumentima iz 1802. godine, Slovaci koji su tada bili naseljeni na području Ečke, dobili su pisano odobrenje da mogu naseliti tadašnju kovačičku pustaru, i od tada žive na ovom lokalitetu.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Kovačica, Adam Jonaš, sa ponosom najavljuje program povodom obeležavanja 220 godina od naseljavanja Slovaka u Kovačicu.

Osnovna škola Mlada pokolenja u Kovačici obeležiće dan škole u petak, 13. maja. U subotu, 14. maja sa početkom u 15 časova, biće otvorena izložba ručnih radova kao i promocija knjiga kovačičkih autora koja će biti održana u osnovnoj školi.

Takođe je najavljeno predstavljanje slike članova Galerije naivne umetnosti u Kovačici povodom ovog jubileja. Od 15 časova će početi manifestacija pod nazivom Amateri svome mestu koja obuhvata učešće folkloraša i pevačkih grupa.

U Opštinskoj biblioteci će biti reči o tome šta drugi govore o nama, odnosno, drugi o Kovačici, a od 19 časova će biti upriličena svečana akademija u kovačičkom Domu kulture sa akcentom na temu 220 godina naseljavanja Slovaka u Kovačicu.

Nakon toga će nastupiti grupa Kandračovci na bini koja će biti postavljena na trgu u Kovačici.

U nedelju program počinje smotrom folklora iz opštine Kovačica, ali i iz drugih slovačkih mesta u Vojvodini pod nazivom „U kovačičkom ritu“.

U 10 časova biće održano bogosluženje u Slovačkoj evangelističkoj crkvi posvećeno naseljavanju Slovaka u Kovačicu. Ostatak dana je rezervisan za zabavu na vašaru u centru Kovačice koji počinje od subote.

Program će biti nastavljen u petak, 20. maja premijerom filma Martina Benke o poznatom kovačičkom slikaru Martinu Jonašu čija projekcija će se održati u Domu Martina Jonaša.

Subota i nedelja su rezervisani za sport i rekreaciju na sportskom centru Slavija gde će biti upriličena neformalna takmičenja.

U Domu kulture će biti održana manifestacija Klenoti (Raspevani dragulji) gde će biti izvedene slovačke dečje pesme u izvedbi nekadašnjih pobednika na ovoj manifestaciji.

Za one koji vole malo drugačiji zvuk, na bini na trgu će biti organizovan rok koncert lokalnih bendova.

Da je ova godina godina jubileja, govori nam i podatak da sud u Kovačici obeležava 150 godina postojanja u ovom mestu i taj jubilej će biti obeležen na jesen ove godine.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: