Jovanović: Stvoriti što bezbednije digitalno okruženje za svu našu decu

SOMBOR – Vlada Srbije poziva sve roditelje, obrazovne institucije i celokupnu zajednicu da budu deo Digitalne ekspedicije i prisustvuju edukacijama, kako bismo stvorili što bezbednije digitalno okruženje za svu našu decu”, poručio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

On je u Somboru, gde se zaustavio karavan „Digitalna ekspedicija”, pokrenut 2021. godine na inicijativu premijerke Ane Brnabić, rekao da da edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu neprekidno održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelje i nastavnike širom Srbije, a posebno nakon tragičnih dešavanja koja su zadesila Srbiju 3. i 4. maja ove godine, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se navodi da je svim građanima omogućeno da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme „Pametno i bezbedno“ na adresi pametnoibezbedno.gov.rs
Dodaje se da je cilj ovogodišnje Digitalne ekspedicije da svima bude pružena prilika da steknu i unaprede veštine koje su ključne u 21. veku – digitalne veštine.

Tako je u okviru karavana pažnja posvećena i najstarijim sugrađanima koje, u okviru digitalnog kutka uz pomoć predstavnika lokalne kancelarije za mlade uče kako da koriste internet, mobilne uređaje, društvene mreže i elektronske usluge.

Ova mobilna manifestacija okupila je sve generacije, uključujući generaciju Z, njihove roditelje, nastavnike i najstarije sugrađane, a svi oni su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i mnogim drugim pogodnostima koje pruža digitalni svet i omogućavaju nove tehnologije.

Foto:Tanjug

Mladi i stariji su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

Posebna pažnja tokom „Digitalne Ekspedicije 2023” usmerena je ka najstarijim sugrađanima, za koje je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) razvio posebne obuke za sticanje digitalnih veština. U cilju olakšavanja i obogaćivanja njihovog svakodnevnog života kroz kontinuirano učenje i upotrebu digitalnih alata, u Udruženju penzionera u Somboru osnovan je Digitalni kutak za penzionere, za koje je UNDP donirao dva računara, uređaj za štampanje i skeniranje. Nakon završetka digitalnog karavana, obuke za starije sugrađane će se nastaviti u ovom digitalnom kutku.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, evropska organizacija Propulsion i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti svoju ekspertizu tokom karavana dele sa učenicima osnovnih škola, koji su danas izloženi najvećem riziku u digitalnom svetu. Ove organizacije održavaju niz radionica koje se bave pitanjima sigurne upotrebe interneta, kritičkog razmišljanja, kao i medijske i digitalne pismenosti.

Kancelarija Poverenika takođe predstavlja brošuru namenjenu deci, pod nazivom „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?”, koja je deo programa Nova pismenost.
Karavan „Digitalna ekspedicija” se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion.

U saopštenju se ističe da je Vlada Srbije prepoznala značaj digitalizacije za razvoj zemlje, privrede i društva i izdvaja značajna sredstva u izgradnju digitalne infrastrukture i digitalne pismenosti.

Paralelno sa ovim procesom, dodaje se, neophodno je da građani i građanke steknu osnovne digitalne veštine koje su neophodne za poslove budućnosti i život u svetu koji se ubrzano menja zahvaljujući digitalizaciji, zbog čega je važno da svi imaju jednak pristup digitalnim uslugama i znanje kako da ih koriste.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: