logo transparend vojvodina uzivo

Jovanović predstavio idejni koncept prvog Inovacionog distrikta

SJAMEN – Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović predstavio je danas idejni koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi na srpskom investicionom forumu u okviru 23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine – CIFIT, u kineskom gradu Sjamenu.

Jovanović je izrazio zadovoljstvo što susreti u Sjamenu potvrđuju državnu politiku Republike Srbije koja ima jasno trasiran put kada je reč o tradicionalno prijateljskim odnosima sa Narodnom Republikom Kinom, dodavši da u narednim godinama očekujemo da će biti još čvršći uz uzlazni trend saradnje u svim oblastima, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Republika Srbija sa Narodnom Republikom Kinom neguje odnose pune poštovanja koji su osnovni postulat za jake političke, ekonomske i kulturne veze naših naroda, rekao je on i istakao da su značajni rezultati ostvareni u realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata u kojima su ključne uloge odigrali izuzetni politički i prijateljski odnosi i podrška predsednika Narodne Republike Kine Sija Đinpinga i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Ministar je predstavio idejni koncpet budućeg Inovacionog distrikta koji je od velike važnosti za dalji razvoj digitalizacije i inovacionog ekosistema u Srbiji.

On je izjavio da će se Inovacioni distrikt nalaziti u Kragujevcu, na samo 140 kilometara od Beograda – gradu koji se u kratkom periodu od začelja tehnološkog razvitka, razvio u srpsku silicijumsku dolinu i važan tehnološko-inovativni centar. Dodao je da Inovacioni distrikt predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih delatnosti u Srbiji i u regionu. Jovanović je rekao da će se Inovacioni distrikt prostirati na 56.000 metara kvadratnih i da je zamišljen kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.

„U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT – biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije u kojem će se nalaziti centar za razvoj robotike, smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, istraživačke laboratorije, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, a nalaziće se i edukacioni centar za obuke studenata – mali startap prostori…“, istakao je Jovanović.

Na srpskom investicionom forumu u Sjamenu su, pored Inovacionog distrikta u Kragujevcu, predstavljena još tri projekta Republike Srbije – Izložba Ekspo 2027, BIO4 kampus u Beogradu i Mapa investicija za ciljeve održivog razvoja UN za Srbiju, koju su zajednički izradili Vlada Srbije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. CIFIT je najveći investicioni sajam na svetu koji se ove godine održava pod sloganom „Otvorenost i integrisanost put ka kvalitetnom razvoju. U fokusu ovogodišnjeg sajma biće zelena energija, održivi razvoj i digitalna ekonomija.

Pored ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, delegaciju Srbije u Kini čine i potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.