Jovan i Nada Kolundžija večeras u Pančevu

PANČEVO – Proslavljeni violinista Jovan Kolundžija i njegova rođena sestra, pijanistkinja Nada Kolundžija, nastavljaju svoju koncertnu turneju, i u narednom periodu će gostovati na scenama Novog Sada, Pančeva i Zrenjanina, saopštila je direkcija Ustanove kulture „Gvarnerijus“ iz Beograda.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u organizaciji Ustanove kulture Gvarnerijus, čiji je osnivač Jovan Kolundžija, dok je direktor njegova supruga Miliana Miatović Kolundžija, velikani naše klasične muzičke scene održaće koncertnu turneju po gradovima Srbije.

Prvi koncert zakazan je održan 30. oktobra u Matici srpskoj u Novom Sadu, a onda slede nastupi u Kulturnom centru Pančeva večeras, 9. decembra u 19 časova i Narodnom muzeju Zrenjanin, 11. decembra.

Program će činiti dela kompozitora klasične muzike, iz baroka, romantizma i drugih perioda pravaca, kao što su Žan -Mari Lekler, Kamij Sen-Sans, Fric Krajsler, Simeon ten Holt, Nikola Pankras Roje.

I ove godine, u cilju promovisanja i afirmacije mladih talenata, proslavljeni umetnici podeliće koncertnu scenu s najboljim učenicima muzičkih škola gradova domaćina.

Violinista Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa.

Bogatu umetničku karijeru srpskog violiniste obeležilo je više od četiri hiljade koncerata u najznačajnijim koncertnim dvoranama sveta, nastupi u više od 40 zemalja, mnoge turneje u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji, Južnoj Americi.

Poznati su mu ciklusi koncerata kao „Deset veličanstvenih“, „Volite li Betovena“, „Bravisimo Maestro Mocart“, „U čast velikom Bramsu“, a osvojio je mnoge nagrade od Pariza, preko Londona, Zagreba, Beograda, Budimpešte.

Dobitnik je najznačajnijih domaćih priznanja koja svedoče o njegovim izuzetnim umetničkim dostignućima Oktobarska nagrada, Vukova, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug i mnoge druge.

Pijanistkinja Nada Kolundžija je rođena u Beogradu, magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, i usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u klasi čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.

Pijanistkinja je strastvena promoterka savremene muzike, a beogradska publika je veliki broj dela klasika 20. veka prvi put čula zahvaljujući njenim izvođenjima.

Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera i svoj repertoar stalno proširuje novim kompozicijama inostranih i domaćih savremenih autora, od kojih su joj mnoga čak i posvećena.

Svoje nastupe Nada Kolundžija uvek obogaćuje sviranjem prepariranog klavira, kao i klavira igračke, snimljenim zvučnim matricama, elektonikom.

Ona je autor više multimedijalnih projekata, a otvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu.

Takođe, Nada Kolundžija je gostovala na mnogim festivalima i dobitnica je međunarodnih nagrada i priznanja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.