logo transparend vojvodina uzivo

Jordan na Neri: Bogojavljenje na sred reke spojilo Srbe iz dve države

BELA CRKVA – „Bog se javi“ – odjekivalo je i ove godine sa leve i desne obale Nere kod Vračev Gaja, na Bogojavljenje.Tradicionalno od 1991. godine, na Bogojavljenje sakuplja se srpski narod sa obe strane reke Nere, razdvojen 1919. godine povlačenjem granice između Srbije i Rumunije.

Litiju iz Vračev Gaja je predvodio episkop banatski Nikanor, a iz mesta Sokolovac u Rumuniji, naseljenog pretežno Srbima, episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan, uz učešće sveštenstva i velikog broja meštana.

Nakon službe i osvećenja reke Nere, koja u tom trenutku postaje „banatski Jordan“, u vodu je bačen časni krst, za koji je ove godine plivalo dvanaestoro momaka iz opštine Bela Crkva i dva plivača sa rumunske strane.

Čast da krst, koji je hladnu i brzu Neru bačen sa rumunske strane, donese na na našu obalu, pripala je momku iz Sokolovca Stevi Jankoviću. Krst ostaje u Srbiji i naredne godine će biti bačen u Neru sa naše strane.

Čestitajući jedni drugima praznik vladike su sa obe strane poželele da se tradicija obeležavanja Bogojavljenja na reci Neri nastavi i traje zauvek.

“Onoga momenta kada je časni krst zaplivao Nerom, tako su i dve naše države, Srbija i Rumunija postale više nego bratske i sestrinske. Kao što je Nera reka koja nas spaja tako i prelazi koji imaju svoju dozu kontrole, postaju bratoljubivi prelasci i bratoljubivi pozdravi jedni drugima”, istakao je Episkop banatski Nikanor.

Ovom svečanom obeležavanju prisustvovala je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, predsednica opštine Sokolovac Olgica Gica, Generalni konzul Republike u Temišvaru Vladan Tadić i predstavnici Saveza Srba iz Rumunije.

“Pozdravljam vas sve na ovaj veliki praznik, drago mi je što vas vidim, a nadam se da će neko buduće vreme doneti mudrost da se vidimo i izljubimo, svako dobro i od Boga zdravlje”, rekla je u svom obraćanju predsednica opštine Bela Crkva, Violeta Simić.

Kao i svake godine, organizatori ovog svečanog obeležavanja su Crkvena opština Vračev Gaj i Savet Mesne zajednice ovog naseljenog mesta, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva. Da sve protekne u naboljem redu i ove godine pobrinuli su se članovi KPA „Bela Crkva“.

Uz pozdrav „Bog se javi – Vaistinu se javi“, rastali su se stanovnici Sokolovca i Vračevog Gaja do naredne godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.