logo transparend vojvodina uzivo

JKP Drugi oktobar: Važna uloga Prihvatilišta za životinje (VIDEO)

VRŠAC – Prihvatilišta za životinje imaju veoma važnu ulogu da pomognu životinjama koje su napuštene, izgubljene, povređene ili zlostavljane. Jedno od njih je u Vršcu. O njemu brine JKP Drugi oktobar.

„Sve životinje osećaju, bol i strah. Isto kao i ljudi. Zbog toga je naša dužnost da im pomognemo. Međutim, pomoć nije potrebna samo kućnim ljubimcima, psima i mačkama. U periodu kada mladunci ptica počinju da lete često ispadaju iz gnezda i ostaju na zemlji uglavnom povređene i ugruvane. Slično je i sa mladuncima ježeva, veverica, kornjača, zmija, koji se nađu na ulici, dvorištima, baštama ili u stambenim objektima. I njima je takodje potrebna pomoć. Divlje životinje takođe mogu pretrpeti povrede ili im je potrebna pomoć i spašavanje iz najrazličitijih situacija“, kažu u JKP Drugi oktobar.

Ako pronađete životinje kojima je potrebna pomoć, odmah kontaktirajte institucije i udruženja koje će vam objasniti kako da postupate sa takvom životinjom ili će preuzeti životinju radi zbrinjavanja.

Ako pronađete životinju neke zaštićene vrste, potrebno je da pozovete Zavod za zaštitu prirode Srbije koji je u ovakvim situacijama nadležan. Ukoliko ste iz Vršca i okoline kontaktirajte Službu “Zelenilo” (rendžersku službu) JKP Drugi oktobar“, poručuju iz ovog javnog komunalnog preduzeća.

I ne samo ta služba, već sve radne jedinice, sa zadovoljstvom prihvataju aktivnosti na ovom polju i pomažu prihvatilištu. Primera radi, bravarska radionica izgrađuje platforme za gnezda roda, stolari prave hranilišta, jasle, vodovod pravi pojilišta….

Tako već skoro dve godine, u prihvatilištu je našlo spas i pomoć više desetina životinja, u najvećem broju ptica. Nakon stručne veterinarske zaštite i adekvatne nege a prvenstveno nakon oporavka, životinje se u najvećem broju vraćaju u svoje prirodno okruženje.

Uvek se obeleže radi praćenja njihovog daljeg kretanja, života i navika, kako bi se prikupljeni podaci koristili za poboljšanje mera zaštite i nege životinja i staništa. One za koje sa sigurnošću ne mogu da se vrate u prirodu zbog težine povrede zbrinjavaju se u trajno prihvatilište ili zoo vrt.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.