logo transparend vojvodina uzivo

JKP Drugi oktobar priprema vršačko more za novu sezonu

VRŠAC – Gradsko jezero u Vršcu prostire se na površini od 32.000 kvadratnih metara, sa najvećom dubinom od četiri metra. Kao takvo predstavlja najveću vodenu akumulaciju i najveće kupalište u gradu. Za njegovo održavanje zaduženo je JKP Drugi oktobar.

U redovne radove, koji se izvode u kontinuitetu i u zavisnosti od dela godine, spada mašinsko košenje sa grabuljanjem, utovarom i odvozom, kao i prolećno i jesenje grabuljanje lišća i ostataka vegetacije.

Pred kupališnu sezonu izvode se radovi koji imaju za cilj očuvanje kvaliteta vode i njeno održavanje kako bi postojali uslovi za kupanje i rekreaciju na istom. U te radove spada:
– Ispumpavanje dela vode iz jezera.
– Dezinfekcija dna hidratisanim krečom.
– Dopuna jezera čistom vodom
– Košenje podvodne vegetacije, u zavisnosti od potrebe kako bi voda u jezeru u svakom momentu bila potpuno bezbedna za kupanje tokom trajanja sezone.

„Zavod za javno zdravlje na svakih 14 dana vrši uzorkovanje i analizu vode. Takođe se tokom trajanja sezone kupanja kontinuirano vrši dezinfekcija vode i priobalja koje izvode licencirani dobavljači za ovakvu vrstu usluga. Tokom sezone kupanja svo vreme rade pumpe koje dopunjuju jezero čistom vodom, remont pumpi i redovno održavanje i popravke obavljaju takođe službe JKP “Drugi oktobar“. Pored navedenih radova na Gradskom jezeru se redovno vrši održavanje čistoće, popravka i zamena mobilijara i rekvizita na dečijem igralištu i zalivanje i nega stabala i ostalog zelenila na jezeru“, kažu u JKP Drugi oktobar.

Predhodnih godina je Gradsko jezero pošumljeno sa preko 200 sadnica visokih lišćara i četinara koji iziskuju redovnu negu kako bi opstali i delove jezera pretvorili u jednu vrstu parka.

„Gradsko jezero se puni vodom iz dva bunara. Prvi je dubine 80 metara sa pumpom protoka 20 l/s i on predstavlja glavni objekat za punjenje jezera. Drugi bunar je dubine 200 metara sa pumpom protoka 8 l/s vrši istu funkciju i služi za tuširanje. Iz bunara dubine 80 m u jezero dolazi voda kvaliteta pijaće, a iz drugog visokomineralna termalna voda“, kažu u JKP Drugi oktobar.

Nasipanje dečje plaže i plićaka šljunkom poslednji put je izvedeno 2014. godine, kada je na plažu i u plićak, u vremenu kad je jezero bilo ispumpano, nasuto 800 kubika šljunka.

„Obzirom da je od tada prošlo skoro 10 godina ovakva investicija u skorije vreme bila bi u potpunosti opravdana, čak što više poželjna, uzimajući u obzir da ovaj deo jezera koriste najmlađi sugrađani. Veliki problem Gradskog jezera jeste ograda koja je uz bedem Mesića u potpunosti devastirana. Iz tog razloga na jezero može da se uđe vozilima što je zabranjeno građanima i posetiocima. Službe JKP „Drugi oktobar“ ovih dana postupno i po pomenutim operacijama vrše pripremu jezera za nastupajuću kupališnu sezonu. Na samom jezeru biće dosta novih sadržaja“, ističe se u JKP Drugi oktobar.

 

Ovaj tekst je deo projekta Vršac uživo koji se finansira iz budžeta grada Vršca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.