Jeftina, a moćna: Nutricionisti kažu da ovu namirnicu treba češće da jedete

Pirinač, ovas i druge žitarice često su deo uravnotežene ishrane, ali se kinoa posebno izdvaja zbog svojih nutritivnih vrednosti. Možete je uvrstiti u jelovnik svakog dana, a nutricionisti ističu brojne zdravstvene prednosti redovne konzumacije.

„Kinoa je nutritivno bogata, prirodno bezglutenska žitarica koja ima široku primenu u ishrani i predstavlja pravi izvor hranljivih materija“, objašnjava dijetetičarka Kristina Ilijen. Kinoa sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini potpunim proteinom, a pola šolje ove namirnice sadrži 12 g proteina, dok beli pirinač ima samo 3 g.

Dijetetičarka Patricija Kolesa naglašava da kinoa ima visok sadržaj vlakana (6 g na pola šolje) i bogata je gvožđem, folatima, tiaminom, manganom, fosforom i cinkom.

Nutricionisti ističu da je kinoa izuzetno prilagodljiva i može se koristiti u različitim jelima – bilo kao sladak doručak s voćem ili kao dodatak slanim jelima za ručak i večeru.

Zdravstvene prednosti kinoe

Pošto ne sadrži gluten, kinoa je pogodna i za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten, kaže Ilijen. U nastavku pogledajte pet ključnih zdravstvenih koristi ove namirnice.

1. Održava stabilan nivo šećera u krvi

Kinoa može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje kinoe na prazan stomak poboljšava nivo glukoze i sprečava nagle skokove šećera nakon obroka.

2. Poboljšava varenje

Kinoa je bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, koja pomažu u očuvanju zdravlja digestivnog sistema i sprečavaju zatvor. Ukoliko tek počinjete da je uvodite u ishranu, najbolje je krenuti sa manjim porcijama kako bi se telo postepeno prilagodilo i izbeglo nadutost.

3. Smanjuje nivo lošeg holesterola

Redovna konzumacija kinoe može pomoći u snižavanju nivoa LDL („lošeg“) holesterola, čime se poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

4. Smanjuje upale i rizik od hroničnih bolesti

Osim što doprinosi zdravlju srca, kinoa može smanjiti rizik od drugih hroničnih bolesti, uključujući i određene vrste raka. Njeni bogati nutritivni sastojci pomažu u smanjenju upalnih procesa u organizmu, a manje upala znači i manji rizik od razvoja bolesti.

5. Podržava zdravlje mozga

Vitamini B kompleksa i antioksidansi prisutni u kioni pozitivno utiču na mentalno zdravlje i kognitivne funkcije. Istraživanja pokazuju da hranljive materije iz kinoe mogu smanjiti upalne procese u mozgu, što dugoročno doprinosi boljem pamćenju i zdravlju mozga, piše Index.hr.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: