Jedno ime, dve duše: Vina iz topličkog čuda “greju“ čak i Kineze

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vinarija “Toplički vinogradi“ u mestu Gojinovac kod Prokuplja više od decenije proizvodi bela vina koja su sad već utrla put do kupaca, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu

AgroTV

“Toplički vinogradi“ su jedna od najvećih vinarija u našoj zemlji i imaju pod vinovom lozom 42 hektara sa kojih na tržište godišnje izbace 350.000 buteljki vina.

Dosta njih završavaju i na, inače, najvećem tržištu na svetu, na kojem kupci tek otkrivaju “umetnost u čaši”, odnosno vina.

U vinogradima u Gojinovcu se izdvajaju internacionalne bele sorte “šardone“ i “sovinjon blan“ od kojih prave i dva bela vina čiste sorte, a istog naziva – “epigenija“. Kao i većina vinara i ovde smatraju da se ključ proizvodnje vrhunskih vina nalazi u vinogradu, odnosno kvalitetnom grožđu.

Tek onda na red dolazi moderna oprema koju ova vinarija poseduje i savremena tehnologija proizvodnje koja se primenjuje.

– Vina pravimo u vinogradu, a samo ih doradimo i, da tako kažemo, oblikujemo u vinariji. Zbog toga je ovde visok kvalitet grožđa neophodan – kaže za Agro TV Marko Jakšić, menadžer ove vinarije.

Iz vinograda godišnje dobiju 8.000 kilograma grožđa po hektaru i u vinariji od toga naprave 5.000 litara vina sa garantovanim geografskim poreklom. Kompleks plantaža su napravili na zemljištu koje su počeli da kupuju 2008. godine, a napravljene su tako da na njima može da se kombinuje mašinska i ručna obrada vinograda.

– Odlučili smo se za bele sorte, koje su internacionalne, ali i tradicionalne na našem tržištu. Pokrivamo vinima veći deo Srbije, ali izvozimo i u inostranstvo, i to najviše u Kinu – ističe Jakšić.

Tako se nepca i kupci sa dalekih, i još uvek za nas egzotičnih tržišta slade sa kapljicom grožđa u kome se “oseća“ i aroma dinje i breskve.

Vrhunska oprema, ali na prvom mestu – grožđe

Iako u vinariji ističu kvalitet grožđa kao presudan faktor, na odmet svakako nije i vrhunska oprema i tehnologija koju primenjuju u proizvodnji belih vina, koja su tehnološki zahtevnija zbog potrebe stalne kontrole temperature.

– Tehnologija i oprema je svakako bitna, tim pre što se stalno menja i omogućava vam da bolje kontrolišete sve procese i usmeravate ih prema profilu vina koji ste zamislili da dobijete. Naravno, važno je i da dobro poznajete grožđe koje vam dolazi iz vinograda i prilagodite se njegovim karakteristikama – kaže tehnolog Danijel Sokolović.

Upravo to prilagođavanje, odnosno tehnološko znanje, uz dobar tretman grožđa i loze u vinogradu i najsavremeniju opremu u vinariji, je treći ključni faktor koji omogućava nastanak kvalitetnog vina.

– Kao i tehnologija i znanje se stalno menja i dopunjuje. Veliki broj ljudi u svetu stalno radi na ispitivanjima i ogledima, pa morate da pratite nauku i trendove – naglašava Sokolović.

HACCP za ozbiljne je obavezan

A pre nego što se krene u proizvodnju i njeno osavremenjavanje, svaki kvalitetan vinogradar i vinar poradiće prvo “na sebi“. To u prehrambenom sektoru, u koje spada i pravljenje vina, znači uvođenje svetskog HACCP standarda, popularnog “hasapa“.

Foto: Agro TV

– A to ne podrazumeva samo tehnološki proces proizvodnje, već i zgrade, infrastrukturu, opremu, obuku ljudi, zdravstvene procedure, higijenu, bezbednost hrane… – nabraja Marko Jakšić.

Da bi se dobilo vino sa geografskim poreklom, ne sme se preći pomenuta količina od 8.000 kilograma i 5.000 litara boca po hektaru, i mora se sa dobrom ocenom proći kontrola kvaliteta lokalne enološke stanice i potom Ministarstva poljoprivrede. I tako za svaki rod, odnosno sezonu.

Uz troškove proizvodnje i kontrole kvaliteta, ističu u “Topličkim vinogradima“, na savremeno tržište ne može se ići bez marketinga. A to podrazumeva dobru ambalažu, odabrano ime i kvalitetno urađenu etiketu. Za ovo poslednje, često problematično kod srpskih vinara koji to vole da rade u “domaćoj radinosti“, angažovali su dizajnersku kuću iz Novog Sada.

– Ulažemo u marketing i ovde i u inostranstvu. Konkurencija je jako velika, pa je prisustvo na sajmovima za vinare “obavezno“. Moramo se predstaviti kupcima i vinskim večerima, organizovanim degustacijama vina… Imamo posebnu ekipu ljudi koja se samo time bavi, a godinama su sa nama i dobro poznaju i nas i naša vina – napominje Jakšić za Agro TV.

Ali na tome se u “Topličkim vinogradima“ ne zaustavljaju. Planiraju da prošire kapacitete vinograda, kao i da se razvijaju i u pravcu vinskog turizma. Restoran već imaju, a sada su zacrtali izgradnju hotela i bungalova.

Čim stigne pozitivan odgovor u vezi sa kreditom iz evropskog IPARD fonda, koji će im biti podrška u budućim planovima, kreću dalje, a posla i kupaca svakako neće nedostajati.

Autor: G. M. Š.

Tagovi:

Pročitajte još: