Jedna od najstrašnijih priča o pohlepi! Da li je zlato zaista najvrednije na svetu?

Mida u grčkoj i rimskoj legendi, kralj Frigije, sin Gordija i Sibele poznat po svojoj gluposti i pohlepi je protagonist jednog od najpoznatijih antičkih mitova.

Ovaj mit je inspirisao mnoge pisce i umetnike, a rimski pesnik Ovidije je u svom delu “Metamorfoze” dao svoj puni oblik liku Mide.

I danas je Mida simbol pohlepe i opasnosti koje ona donosi, sinonim za bogataša i modernog čoveka opsednutog kupovinom.

Prema mitu, kralj Mida je u šumi našao pijanog Silena, poočima i pratioca starogrčkog boga plodnosti Zemlje, vegetacije, vina, žena i uživanja Dionisa. Kada ga je doveo kući Dionis mu je obećao da će mu ispuniti svaku želju.

Mida je poželeo da se sve što dotakne pretvori u zlato. Zapitan da li je siguran da želi baš to, on odvrati: “To je moj konačni odgovor, gospodaru“. Zato što se sve oko njega, što bi dodirnuo pretvaralo u zlato postao je najbogatiji čovek na svetu.

Ali, kada je ogladneo svaki zalogaj koji bi dotakao pretvarao se u zlato. Uplašena njegova kćerka je dojurila da ga zagrli i uteši, ali čim ju je zagrlio, ona se pretvorila u zlatnu statuu.

Mida je zatražio od Dionisa da ga spasi. On mu je rekao da zaroni sa kćerkom u reku Paktol, danas Gedir, koja je od tada bila zlatonosna i spere svoj “zlatni dodir“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.