Dijeta koja će vam pomoći da izgubite težinu za 3 dana

Ako želite brzo da smršate nekoliko kilograma, postoji mnogo opcija. A jedna od prilično efikasnih i veoma zanimljivih je krompir dijeta, koja će vam pomoći da smršate za samo nekoliko dana.

Koncept jedenja krompira za mršavljenje datira iz 1849. godine. Vaskrsao je 2016. godine kada je Tim Stil napisao knjigu koja objašnjava principe ove dijete. Stil tvrdi u svojoj knjizi da ova dijeta takođe može poboljšati imunitet i zdravlje creva.

Krompirova dijeta je prilično jednostavna. Postoji nekoliko različitih varijacija, ali Stilova verzija ima sedam osnovnih pravila koja treba slediti:

Pravilo 1: Tri do pet dana jedite samo kuvani krompir.
Pravilo 2: Možete jesti od 0,8 do 2 kg krompira dnevno.
Pravilo 3: Nema druge hrane, uključujući začine i dodatke kao što su kečap, puter, pavlaka i sir.
Pravilo 4: Malo soli je u redu, ali pokušajte da je izbegnete.
Pravilo 5: Možete piti vodu, običan čaj ili crnu kafu bez šećera.
Pravilo 6: Teška fizička aktivnost se ne preporučuje. Lagane vežbe i hodanje su od pomoći.
Pravilo 7: Uzimajte svoje redovne lekove prema uputstvima vašeg lekara. Nemojte uzimati nikakve dodatke ishrani bez recepta.

U ovoj verziji dijete, dozvoljen je samo beli krompir. Druge verzije ove dijete uključuju slatki, crvenkasto braon i zlatni krompir, kao i začinsko bilje i začine.

Dakle, može li krompirova dijeta zaista pomoći u gubitku težine?
Kratak odgovor je da, ali postoji nekoliko upozorenja. Uopšteno govoreći, krompir dijeta se smatra ekstremnom jer jedete samo jednu hranu za kratko vreme.

Iako 0,8-2 kilograma krompira može izgledati kao mnogo, u stvarnosti to iznosi samo 500-1300 kalorija dnevno. Ovo je manje od onoga što većina ljudi konzumira na redovnoj ishrani, tako da nedostatak dovodi do gubitka težine.

Krompir takođe sadrži hranljivu materiju koja se zove inhibitor proteinaze 2 koja pomaže u smanjenju gladi usporavanjem varenja. I mnoge druge važne hranljive materije kao što su kalijum, vlakna, vitamin C, folna kiselina i gvožđe.

Ali našem telu je potrebno mnogo različitih hranljivih materija, tako da ishrana koja sadrži samo krompir nije zdrava na duge staze.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.