Redovno konzumiranje jogurta moglo bi smanjiti rizik od raka debelog creva, pokazalo je novo istraživanje. Naučnici su otkrili da ključnu ulogu u ovom procesu ima bakterija Bifidobacterium, ali je važno unositi dovoljnu količinu jogurta kako bi se postigao zaštitni efekat. Rak debelog creva nastaje kada ćelije u ovom organu nekontrolisano rastu, stvarajući tumore koji, ako se ne leče, mogu da se prošire na ostatak tela.
Iako se ovaj oblik raka najčešće javlja kod osoba starijih od 50 godina, zabrinjavajuće je što broj obolelih među mlađim odraslima poslednjih godina raste.
Studija sprovedena na Univerzitetu Massachusetts General Brigham sugeriše da dugoročna konzumacija jogurta može imati zaštitni efekat protiv raka debelog creva zahvaljujući pozitivnim promenama u crevnoj mikrobioti.
Povezanost zdrave crevne flore i opšteg zdravlja
Istraživači su analizirali decenije podataka o ishrani i otkrili da konzumacija najmanje dve porcije jogurta nedeljno nije bila povezana sa smanjenjem ukupnog rizika od raka, ali je značajno umanjila verovatnoću razvoja raka debelog creva.
„Naša studija pruža jedinstvene dokaze o potencijalnoj koristi jogurta“, izjavio je epidemiolog dr Shuji Ogino za New York Post.
Jogurt sadrži žive, aktivne kulture bakterija koje pozitivno utiču na zdravlje probavnog sistema. „Oduvek se verovalo da su jogurt i drugi fermentisani mlečni proizvodi korisni za digestivni trakt“, rekao je jedan od glavnih autora studije, dr Tomotaka Ugai sa Harvarda.
Ranija istraživanja takođe povezuju zdravu crevnu mikrobiotu sa opštim zdravljem, a postoji i pretpostavka da Parkinsonova bolest može imati poreklo u crevima.
„Ova studija dodatno potvrđuje povezanost između ishrane, crevne mikrobiote i rizika od raka debelog creva“, izjavio je gastroenterolog dr Andrew T. Chan. On ističe da su ovi nalazi posebno značajni jer otvaraju prostor za dalja istraživanja uloge ishrane i crevne flore u razvoju raka kod mlađih ljudi.