“Jedan region – jedno tržište”, zajedničkim snagama zemalja Zapadnog Balkana do cilja

NOVI SAD – Brojne regionalne inicijative za formiranje jedinstvenog tržišta u regionu Zapadnog Balkana trebalo bi da deluju zajednički na ostvarivanju tog cilja, poručeno je sa konferencije “Jedan region – jedno tržište” održane u Novom Sadu. Ovaj skup okupio je više od sto učesnika iz zemalja regije, mladih preduzetnika i predstavnika lokalnih samouprava. 

Cilj ovogodišnje Konferencije je da se podstakne dijalog o većem angažmanu lokalnih vlasti u procesu pristupanja Evropskoj uniji i njihovom osposobljavanju da bolje apsorbuju evropska sredstva usmerena na društveno-ekonomski razvoj, kazao je direktor pokrajinskog Fonda „Evropski poslovi“ Aleksandar Simurdić.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Jakov Devčić istakao je da je jedinstveno tržište Zapadnog Balkana nužno kako bi ovaj region prosperirao.

Uloga lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija veoma je značajna ali im je potrebno pružiti podršku u upravljanju evropskim projektima, ocenila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić poručio je da Grad podržava regionalne incijative jer doprinose rastu investicija i ekonomskom razvoju.

Konferenciju su organizovali Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine u partnerstvu sa NALED-om i Fondacijom Konrad Adenauer, uz podršku Grada Novog Sada.

Ideja inicijative je regionalna ekonomska integracija kao odgovor na globalna ekonomska kretanja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: