Ovo je tajna života bez stresa

Vežbanje, druženje, ugađanje sebi – neke su od strategija za borbu sa stresom. Ali iz Japana stiže drugačiji recept čiji su glavni sastojak suze. Dovoljno je da plačemo jednom nedeljno i nestaće glavobolje izazvane stresom i napetošću i bićemo mnogo zadovoljniji.

Tako barem tvrdi bivši srednjoškolski profesor Hidefumi Jošida, koji sebe naziva učiteljem suza. Ovaj Japanac organizuje redovne radionice i seminare širom zemlje izlazećeg sunca kako bi ljudima objasnio psihološke blagodeti plakanja. Kako kaže, plakanje je efikasnije od smeha i spavanja u smanjivanju stresa. Ko je težak na suzama, može gledati tužne filmove, slušati srceparajuću muziku, čitati setne pesme i romane jer će tako stimulisati umirujući deo nervnog sistema koji onda smanjuje otkucaje srca.

Nije Jošida prvi koji veruje u terapiju suzama. Pre skoro četiri decenije, dr Vilijam Frej sa Univerziteta u Minesoti tvrdio je da se nakon plakanja stvara endorfin i tako nastupa osećaj olakšanja i sreće. I kasnije studije potvrđuju da se ljudi bolje osećaju kada u teškim situacijama plaču.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: