logo transparend vojvodina uzivo

Jačanje saradnje Srbije i Republike Srpske u oblastima IKT i nauke

SRBIJA – Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović razgovarali su u Banjaluci sa ministrom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željkom Budimirom, saopšteno je iz Vlade. Jovanović je rekao da Srbija sa Republikom Srpskom neguje ne samo odlične prijateljske i bilateralne, već i bratske odnose, ali da je važno da se jača saradnja i u oblasti informaciono–komunikacionih tehnologija.

On je poručio da je naša zemlja spremna da stečeno iskustvo i znanje u oblasti digitalizacije i razvoja usluga i infrastrukture elektronske uprave podeli sa Republikom Srpskom u cilju poboljšanja života građana i daljeg rasta privrede.

Begović je ocenila da je saradnja sa Republikom Srpskom u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija od izuzetnog značaja, i dodala da je ponosna na to što se nastavljaju zajedničke aktivnosti u okviru projekta „Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju“, što će dodatno unaprediti inovativnu snagu istraživača.

– Takođe, planiramo intenziviranje saradnje u okviru mreže naučno-tehnoloških parkova, čime ćemo stvoriti plodno tlo za razvoj novih tehnologija i prenos saradnje – predočila je ministarka.

Prema njenim rečima, ovaj vid saradnje omogućava zajednički rad na rešavanju izazova sa kojima se suočava savremeno društvo i doprinosi boljoj budućnosti za građane koji žive u Srbiji i Republici Srpskoj.

Budimir je izrazio uverenje da će institucionalna saradnja, kako ona ranije uspostavljena, tako i ona predstojeća, biti na korist unapređenja zajedničkog naučno-tehnološkog i inovacijskog prostora, u cilju poboljšanja života građana Srbije i Republike Srpske.

On je preneo da je na sastanku ukazano na niz važnih tema u okviru saradnje u oblasti naučnoistraživačkog rada, razmene iskustava u realizaciji značajnih projekata, poput Naučno-tehnološkog parka u Banjaluci, što će umnogome doprineti ostanku mladih naučnika i stručnjaka.

Republika Srpska i Srbija intenziviraće saradnju u okviru naučne publicistike, ali i nastaviti tradiciju održavanja „Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju“, kao i aktivnosti vezane za rad „Andrićevog instituta“, naveo je Budimir.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.