Većina ljudi čuva jabuke u činiji za voće, ali greši, upozorava nova studija koja ističe da bi zapravo trebalo da ih držimo u frižideru. Britanska dobrotvorna organizacija Wrap ističe da veliki deo voća i povrća može da se jede i 10 nedelja nakon datuma “najbolje upotrebiti do” pod uslovom da su čuvani u frižideru.
Jabuke u frižideru traju i do 70 dana duže nego kad se odlože u činiju. Isto važi i za brokoli i krastavac, s tim što je njihov životni vek produžen za 15 dana ukoliko ih čuvamo na 4 stepena, ističu u Wrap.
Ova organizacija poziva trgovce da prodaju voće i povrće bez datuma “najbolje upotrebiti do” i bez plastičnog pakovanja. Ako bi se pet vrsta voća i povrća koji se često bacaju, a koji uključuju jabuke, banane, brokoli, krastavac i krompir, prodavali bez nalepnice “najbolje upotrebiti do”, otpad od hrane smanjio bi se za 100.000 tona, plastika za 10.300 tona, a emisije ugljen-dioksida bi se smanjile za 130.000 tona.
– Ogromnu količinu hrane možemo spasiti samo tako što ćemo ukloniti etikete o datumu. Takođe, plastična pakovanja ne produžavaju trajanje voća i povrća, već naprotiv, doprinose otpadu od hrane. Sada je vreme da trgovci usvoje naše preporuke. To će nam pomoći da sačuvamo planetu i istovremeno novac: prava dobitna kombinacija – istakao je direktor organizacije Wrap, Markus Gover.
Inače, početkom godine u Francuskoj je stupio na snagu zakon kojim se zabranjuju plastična pakovanja za većinu vrsta voća i povrća.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.