Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU u 2020. godini iznosi 1.9 milijardi evra

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Nedimovic i Žiofre
НОВИ САД – Важност партнерства Србије и ЕУ у области пољопривреде огледа се у томе што се извоз српских пољопривредних производа на европско тржиште у последњих 10 година удвостручио, а да је у 2020. позитиван биланс износио 1,9 милијарди евра, навели су данас шеф делегације ЕУ у Београду Емануеле Жиофре и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић и Жиофре састали су се у Новом Саду и промовисати резултате које је Србија постигла у сарадњи са Европском унијом на пољу пољопривреде и руралног развоја.

Према речима министра Недимовића, предвиђа се да би суфицит до краја ове године могао да буде чак пет милијарди евра.

Све смо то постигли јер смо улагали у нове технологије у пољопривреди, мењали законску регулативу, а нарочито смо пажњу посветили безбедност хране.

Подсетићу да смо захваљујући донацијама ЕУ отворили и лабораторију за испитивање безбедности хране у Батајници, која се показала кључном и на почетку пандемије Ковида19 када смо у њој вршили анализе тестова и за људе, казао је Недимовић.

Амбасадор Жиофре најавио је и да ће ЕУ лабораторији у Батајници донирати додатних 1,5 милион евра за обезбеђивање нових метода анализе.

Шеф делегације ЕУ у Београду рекао је и да болести животиња не познају границе и да је због тога кључна сарадња са Србијом која је довела до важних резултата, а то је да од 2019. код нас ни један случај беснила или свињске куге није забележен.

За сузбијање болести, вакцинацију животиња, опрему и јачање капацитета ЕУ је више од 20 милиона евра донирала Србији.

Одржива производња хране у изазовима климатских промена, еколошких проблема и ковид пандемије је оно што је наш задатак, јер сви ми имамо значајну улогу и одговорност за безбеднију будућност. Зато кроз ИПАРД програме помажемо и српским пољопривредницима да достигну колеге из Европске уније и да буду конкурентни. Обезбедили смо 230 милиона евра пољопривредницима како би могли да улажу у повећање имовине, нове тракторе и механизацију, у прераду и пласирање производа – рекао је амбасадор Емануеле Жиофре.

Министар Недимовић и амбасадор Жиофре сагласили су се да Влада Србије и ЕУ треба да посвете додатни напор како би новац из ИПАРД програма брже стизао до пољопривреднике, али и у строжију контролу хране и јачање лабораторија како бисмо лакше достигли стандарде Европске уније.

Tagovi:

Pročitajte još: