logo transparend vojvodina uzivo

Izranja peti novosadski most (VIDEO)

NOVI SAD – Novi Sad je jedan od retkih gradova u Evropi koji paralelno gradi čak dva nova mosta. Mesecima unazad traju intenzivni radovi na takozvanom petom novosadskom mostu koji polako izranja iz Dunava. Ovaj most će spojiti obale Srema i Bačke, a nastavak je Fruškogorskog koridora.

Vredni neimari i mostograditelji rade punom parom, uprkos visokom vodostaju Dunava tokom proteklih nedelja.

Kako teku radovi na izgradnji petog novosadskog mosta pogledajte u videu našeg portala Vojvodina uživo:

Ovaj most je drugi po veličini objekat na trasi Fruškogorskog koridorana. Prvi je budući najduži tunel u Srbiji koji prolazi kroz Frušku goru.

Peti most na Dunavu, biće dugačak 1.766 metra i povezaće Petrovaradin sa autoputem E-75. Ovaj most imaće i tranzitnu ulogu za teretni saobraćaj, tako da kamioni koji su u tranzitu, više neće prolaziti kroz Petrovaradin i Novi Sad.

Foto: Vojvodina uživo

Takođe, most će omogućiti vezu autoputeva Subotica-Novi Sad-Beograd i Novi Sad-Zrenjanin-Beograd sa Fruškogorskim koridorom, odnosno Rumom. Na petlji Ruma biće povezan sa autoputem E-70 Beograd-Zagreb i Autoputem Ruma-Šabac i dalje brzom saobraćajnicom ka Loznici.

Foto: Vojvodina uživo

Peti most je projektovan kao ekstrados most sa kosim zategama, sa rasponskom konstrukcijom od prednapregnutog betona promenljivog poprečnog preseka i sa dvostrukim kratkim pilonima zakošenim ka spolja i visokim 25 metara. Rasponi glavnog mosta dugi su 134, 235 i 134 metra.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija “China Road and Bridge Corporation” (CRBC). Most kao i ceo projekat Fruškogorskog koridora, finansira se iz kredita kineske banke za razvoj.

Foto: Vojvodina uživo

Nakon izgradnje, novi tranzitni most biće najbrža veza između autoputeva E70 i E75, koji će rasteretiti saobraćaj kroz najveći grad u Vojvodini.

Takođe, radovi su u toku i na pristupnim saobraćajnicama, koje će most na petrovaradinskoj strani, preko petlji priključiti na sadašnju Reljkovićevu ulicu i Karlovački put, sa tim da će u okviru izgradnje mosta do ovih petlji od Žeželjevog mosta biti urađena brza saobraćajnica.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.