logo transparend vojvodina uzivo

Izložba „Ukras muškog lica – BRK“ otvorena danas u Gradskom muzeju Vršca

VRŠAC – Gradski muzej Vršca, u saradnji sa Muzejem grada Novog Sada predstavio je danas izložbu „Ukras muškog lica – BRK“, autorke višeg kustosa etnologa antropologa Ivane Jovanović Gudurić. 

Na izložbi su prikazani brkovi kroz istorijske i kulturne epohe. Uz cilindar i frak, nekada su neizostavni bili i brkovi. Od modnog detalja do dokaza zrelosti, u XVIII i XIX veku menjali su se stilovi i pravila.

Obavezu nošenja brkova imali su francuski vojnici tokom Napoleonove vladavine. Bili su deo obaveze i u engleskoj vojsci sve do 1916. godine, što je bitno uticalo na mušku modu u tom periodu. Interesantno je reći da je nošenje brkova u vojsci ukinuto u Prvom svetskom ratu zbog nošenja gas maski.

Brkovi su bili jedan od načina da muškarac pokaže identitet dok su različiti stilovi bili rezultat njihove kreativnosti. U nizu interesantnih detalja kojima obiluje ova izložba izdvaja se: volan stil brkova, dobio je naziv po tome što je oblik sličan obliku volana na biciklu i bio je karakterističan za čitav XIX vek, mađarski stil vodi poreklo iz XVI veka kada su ovakve brkove nosili husari dok su najelegantniji, imperijalistički, imali pripadnici kraljevskih porodica i viših klasa.

Posetici će moći da pogledaju fotografije, isečke iz modnih gravira koje prikazuju izgled muškarca u drugoj polovini XIX veka i da se uvere da su brkovi zaista bili obavezan detalj muškog identiteta.

Autorka je svoja saznanja iz oblasti kulturne antropologije, kao i dostupnost različitih likovnih izvora pretočila u zanimljivu priču koju možete pogledati do 12. marta.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.