Izložba “Tradicija vašara u Srbiji” u Holu Kulturnog centra “Brana Crnčević”

RUMA – Izložba pod nazivom “Tradicija vašara u Srbiji”, biće otvorena u Holu Kulturnog centra “Brana Crnčević” u nedelju, 3. septembra 2023. godine, od 19 časova.

Izložba prikazuje reprodukovane fotografije, pisanu i audio-vizuelnu građu iz fondova Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja Vojvodine, Narodnih muzeja: Šumadije, Zrenjanina, Valjeva, Zaječara, Krajine, Kruševca, Kraljeva, Čačka, Šapca, Pančeva, Paraćina, kao i Muzeja Staro selo Sirogojno, Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, Zavičajnog muzeja Ruma, Istorijskih arhiva „Timočka krajina“ i u Pančevu, Muzeja Ponišavlja u Pirotu i Muzeja „Ras“ u Novom Pazaru. Takođe, i fotografije iz privatne kolekcije Dušana Dinića iz Negotina i iz elektronskih izvora.

Koordinator izložbe, viši kustos u Muzeju grada Novog Sada, Ivana Jovanović Gudurić, povodom izložbe „Tradicija vašara u Srbiji“ naznačava: „Tokom prethodnih decenija etnolozi zaposleni u muzejima su prikupili vrednu građu o najznačajnijim vašarima na našim prostorima, a mnogi to čine i danas, Radi se o arhivalijama, fotografijama i video zapisima nastalim od sredine 20. veka do današnjih dana“, napominjući da je ideja objedinjavanje postojeće građe uz prikazivanje najširoj javnosti, kao i promocija zajedničkog rada etnologa radi prezentacije kulturnog nasleđa.

Izložba je nastala tokom 2022. godine u produkciji etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije, uz podršku Ministarstva kulture.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.