logo transparend vojvodina uzivo

Izložba pod nazivom „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“

ZRENJANIN – Izložba pod nazivom „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“ biće svečano otvorena u petak, 17. maja, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na izložbi će biti predstavljeno 50 dela značajnih srpskih i jugoslovenskih slikara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Nadežde Petrović, Vase Pomorišca, Ignjata Joba, Petra Dobrovića, Ivana Radovića, Marka Stupara i mnogih drugih, u tehnikama ulja na platnu, ulja na kartonu, crteža olovkom, linoreza i dr.

„Kroz nekoliko tematskih celina, publika će moći da vidi portrete, aktove, vedute i kadrove gradova, primorske motive, mrtvu prirodu i teme iz socrealizma. Sva dela koje će biti predstavljena deo su zaostavštine porodice Janićević iz Beograda i često su izlagana u okviru značajnijih monografskih i tematskih izložbi u zemlji. Dela pojedinih autora tematski korespondiraju sa delima istih koje Narodni muzej Zrenjanin čuva i prezentuje u okviru stalne postavke Likovne zbirke, a publika će imati priliku da vidi i izuzetna slikarska dela srpskih i jugoslovenskih autora koji su znatno ređe bili predstavljani“, poručili su ovim povodom iz zrenjaninskog Narodnog muzeja.

Autorka postavke je Ivana Arađan, viši kustos – istoričar umetnosti, a saradnici na izložbi su istoričari umetnosti Vladimir Janićević i Milan Janićević.

Izložba će biti dostupna publici do 1. jula 2024. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.