Izložba fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“ u vršačkom Domu vojske 9. decembra

VRŠAC – Kulturni centar Vršac, u saradnji sa Udruženjem krajišnika Srbije sa sedištem u Pančevu i Udruženjem Krajišnika „Božur“ iz Vršca, organizuje izložbu fotografija „Znameniti Srbi Dalmacije“. Autor izložbe je mr Milorad S. Kuraica.

Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 9. decembar, u galeriji Doma Vojske u Vršcu (Svetosavski trg 3) sa početkom od 17 časova.

Biografija autora

Mr Milorad S. Kuraica, rođen (od oca Stevana i majke Simeune ) 9.10.1956. godine u selu Plavno kod Knina. Osnovnu školu „Dositej Obradović” završio je u rodnom mestu, Školu učenika u privredi u Kninu, a diplomirao je 1979. godine na Pedagoškom fakultetu u Rijeci.

Radio je u Kninu i Dubrovniku, a bio je i direktor Republičkog zavoda za tržište rada u Republici Srpskoj Krajini. Nakon Oluje, živi u Subotici kao izbeglo lice. Radio je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje , Filijala Subotica, odakle odlazi u penziju 2005. godine.

Sarađivao je u „Dubrovačkom vjesniku“, „Politici“, „Srpskom glasu“, „Srpskom radio Kninu“, „Pregledu“ i „Poslovima“, oglasnim novinama Nacionalne službe za zapošljavanje, zatim sa „Vukovom zadužbinom“ i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, kao i sa drugim institucijama i medijskim kućama.

Objavio je pet knjiga: „Narodne pjesme iz Kninske krajine“, dva izdanja, „Dositej u Dalmaciji“, „Krajiški crven ban“ i „Dositej u srpskom Plavnu“, dve u elektronskoj formi, dva kataloga izložbi: „Dositej i srpsko Plavno 1769 – 2019.“ i „Znameniti Srbi Dalmacije“, te stotinjak stručnih i ostalih radova.

Veliki je poštovalac lika i dela Dositeja Obradovića, jednog od najvećih srpskih prosvjetitelja. U znak sećanja na Dositejev dolazak u selo Plavno kod Knina ( 250. godišnjica 1769 – 2019), pripremio je 2019. godine, organizovao i postavio izložbu fotografija „Dositej i srpsko Plavno 1769 – 2019.“

U međuvremenu, domaćini izložbe bili su Novi Sad, Beograd, Zrenjanin, Stanišić kod Sombora, Požarevac i Subotica.

Inicijator je, neposredni učesnik i organizator projekta sanacije i uređenja Dositejeve „Bratske kuće“ u Plavnu, koja je svečano otvorena 29. avgusta 2021. godine.

Organizator je istorijskog putovanja u Dositejev rodni kraj: Srpski Sveti Marton, rodno i mesto upokojenja Dositejeve majke Krune Paunkić, Čakova, rodnog mesta Dositeja Obradovića i Temišvara gde je u Muzeju bantskoga sela postavljena i svečano otvorena izložba fotografija Milorada S. Kuraice „Dositej i srpsko Plavno 1769 – 2019“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: