Izložba fotografija Marije Erdelji u vršačkom Domu vojske

VRŠAC – Samostalna izložba umetničkih fotografija „Jedina moja“, novosadske umetnice Marije Erdelji, koja tematizuje nasilje nad ženama i femicid, biće otvorena u vršačkom Domu vojske, u četvrtak 23. marta, od 19 časova.

U Srbiji svake godine živote izgubi najmanje 30 žena, i to samo zato što su žene. Najčešće od njima bliskih ljudi. Kako ne uspevamo to da promenimo i da iskorenimo femicid iz našeg društva?

Razlozi su mnogi, manjkavosti sistema, normalizacija nasilja kao društvenog fenomena koji je vrlo ukorenjen među nama, što zbog ratova, što zbog grubosti kao svima nam poznatog načina „ispoljavanja ljubavi”, što zbog medija koji kao ogledalo društva retko nam pomažu u tome da promenimo ta nazadna, uglavnom nasleđena načela i da prestanemo sa normalizacijom nenormalnog. Zato je u ovoj borbi za društvo bez nasilja, etika vizuelne umetnosti od ogromne važnosti.

Kako progovoriti kroz fotografije na ovako osetljivu temu, a da se sa stanovišta morala i etike predstavi na adekvatan način, kroz svoje fotografije pokazuje nam umetnica Marija Erdelji. Osim što ima neverovatan talenat i smisao da napravi dobru fotografiju čoveka, ona, što je još bitnije, ume da sačuva čovečnost. Fotoaparatom ilustruje traumatične teme bez suvišnih detalja, a emociju prenosi snažno.

Marija Erdelji završila je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Višestruko je nagrađivana. Prošle godine dobila je Nacionalnu nagradu za etičko izveštavanje o siromaštvu „Refleksija”, a dobitnica je i priznanja za projekat od važnosti „Živimo zajedno” i za doprinos u društvu – Koracima Mileve Marić, 2020. godine.

Njene fotografije dostupne su i u besplatnoj bazi grupe „Novinarke protiv nasilja”, namenjenoj kao pomoć pri senzibilisanom izveštavanju o nasilju prema ženama.

Na izložbi će biti predstavljeno 10 radova, odnosno ilustracija, kao i konceptualni video „Kultura sećanja u koži jedne žene“ i moći će da se pogleda do 4. aprila 2023. godine svakog radnog dana pre podne od 9 do 13 sati i po podne od 17 do 19 sati. Izložbu organizuju Kulturni centar Vršac i UrbanKult iz Vršca.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: