Izlio se Dunav u Budimpešti: Nema opasnosti za Novi Sad

U sredu, 27. decembra, u 20.00, Dunav je u Budimpešti dostigao 693 centimetra. Vodostaj u 6 sati u četvrtak ujutru već je iznosio 690 centimetara, ali se očekuje još jedan talas vode, navodi se na sajtu vodoprivrede Mađarske.

Zbog obilnih kiša i neočekivanog lepog, gotovo prolećnog vremena, Dunav je počeo da plavi, a već je najavljena opasnost od poplava širom zemlje.

Budimpeštansko pristanište poplavljeno je na više mesta, pa je pristanište zatvoreno za vozila i pešake.

Prema izveštaju o vodama, 28. decembra u 13 časova može se predvideti vodostaj od 701 centimetar, nakon čega se očekuje nagli pad.

Foto: Pritnscreen/Youtube/ M1 – Híradó

NOVI SAD – Dok nivo vode na pojedinim rekama raste, meštani Kamenjara već osećaju pritisak neizvesnosti. Iako nadležni tvrde da nema opasnosti od izlivanja, pojedini stanovnici suočavaju se sa problemima na mestu gde se brana završava.

U nebranjenom delu još uvek nema izlivanja, ali stanovnici, poučeni iskustvom, već traže privremeni smeštaj kod rodbine. Trajno rešenje izostaje, jer su njihove kuće smeštene u rečnom koritu, ostavljajući ih prepuštenim nemilosti Dunava.

Dušanka Ljubojević iz Udruženja sportskih ribolovaca izjavila je: „Na kraju nastaju problemi kada voda krene da se povlači jer ostavlja mulj, granje, đubre. Treba vremena da se vikendice i kuće osuše, dezinfikuju, a nastaju finansijski izdaci. Trenutni problem je što je voda visoka u doba godine kada joj vreme nije, obično to bude s proleća.“

U slučaju izlivanja, zimski uslovi dodatno bi otežali saniranje posledica, a životinjama bi bilo potrebno privremeno sklonište. Ipak, iz „Voda Vojvodine“ poručuju da ne očekuju obilnija izlivanja Dunava.

Božidar Beloš iz „Voda Vojvodine“ objasnio je: „Talas dolazi iz Srednje Evrope, ulazi kod Bezdana na našu teritoriju, rast će svakog dana biti sve veći i otprilike za nekih sedam dana će se vrh tog talasa naći kod Novog Sada.“

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.