Izbila velika polemika u SAD pred izbor Jokića za MVP-ja NBA

Na “Jahu Sportu” objavljen je ogroman članak u kojem se govori o pomenutoj situaciji

Pošto se polako bližimo proglašavanju MVP-ja za tekuću sezonu NBA lige, a kako je sve izvesnije da će treću godinu uzastopno to najverovatnije biti Nikola Jokić, u Sjedinjenim Američkim Državama povedena je velika debata – da li postoji određena rasna diskriminacija prilikom izbora za najboljeg igrača takmičenja?

Polemika se povela pre svega nakon gostovanja dve bivše legende NBA lige, Kendrika Perkinsa i Džej-Džeja Redika na poznatoj TV stanici ESPN, gde je prvopomenuti istakao sumnju da postoji određena diskriminacija prilikom glasanja. To je potkrepio tvrdnjom da nijedan igrač crne rase pre Jokića nije uradio istu stvar, a to je da je vezao tri uzastopne titule za najboljeg – ni Majkl Džordan, ni Lebron Džejms, ni Karim Abdul-Džabar. Jedini kojem je to pošlo od ruke je Leri Bird, koji je bele rase.

Vrlo brzo se na “Jahu Sportu” pojavio tekst u kojem se objašnjava da, ukoliko zaista ne postoji rasna diskriminacija u glasanju za najboljeg u NBA ligi, bi to bilo jedino mesto u Sjedinjenim Američkim Državama gde je to tako. Mnogi su na Tviteru primetili “da novinari koji glasaju ne mogu biti rasisti, jer igrači bele rase skoro da uopšte i ne dobijaju nagradu”.

Podatak kaže da igrači bele rase čine samo 17% NBA lige, a da košarkaši crne rase imaju oko 72% udela. Isto tako, oni svetlije puti su osvajali nagradu za najboljeg čak u 23% navrata, iako sačinjavaju manje od petine najjačeg takmičenja na planeti. I prosto je neverovatno da se ova polemika vodi baš onda kada naš Nikola treba da bude proglašen za najboljeg?!

Interesantno je da se prilikom postavljanja najboljih pet igrača na glasanju, u poslednje dve decenije, samo 11 puta desilo da neki igrač bele rase završi među Top 5, ali da kada bi se to dogodilo, to bi uglavnom značilo i da osvaja titulu MVP-ja, jer se to dogodilo šest puta, što je neverovatan procenat.

Autor teksta na “Jahu Sportu” ističe da nije ništa čudno što su Nikola Jokić, Stiv Neš, Leri Bird i Dirk Novicki dobijali nagrade za MVP-ja, ali smatra da se tu nešto “dešava”. On to upoređuje sa glasanjem od prošle sezone gde su 65% novinara koji su glasali bili bele puti, a oni su dali veliku prednost Nikoli u odnosu na Embida, dok je 24% onih tamnije puti dalo prednost Embidu, ali ne u tolikoj meri. Dakle, definitivno postoji neslaganje.

Isto tako, Luka Dončić je dobio dosta više glasova od novinara bele rase, nego od onih crne rase, isto kao što je to bio obrnut slučaj kod Embida i Devina Bukera. Autor ovog teksta smatra da su ovi prvi novinari nesvesno davali dodatne poene igračima iste rase, nazivajući ih “beli poeni”. Sve to zato što se to ne dešava toliko često kroz istoriju takmičenja.

Slična situacija dešavala se tokom prve decenije ovog veka, kada su uzastopno titule osvajali Stiv Neš i Dirk Novicki u odnosu na Šekila O’Nila, Lebrona Džejmsa i Kobija Brajanta. Iako su brojke iz igre bile na strani ove druge trojice…

Autor ovog teksta zaključuje da je to što je neko samim po sebi “bele rase” i dalje prednost u Americi i da se to vidi u svim životnim aspektima, počevši od osnovnih potreba, pa preko dodele Oskara, Gremija, a na kraju krajeva i na svakodnevnom poslu koji ljudi obavljaju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: