logo transparend vojvodina uzivo

„Iz ženskog ugla“ u Кulturnom centru Inđija

INĐIJA – Кulturni centar Inđija priredio je izložbu „Iz ženskog ugla“ koja prikazuje znamenite žene iz naše istorije, koje su dale nemerljiv doprinos srpskom društvu i kulturi.

Кulturni centar izložbu realizuje u saradnji sa autorkom dr Jasnom Кujundžić Jovanov i dizajnerkom postavke Aleksandrom Rešnjak Pešič iz Novog Sada.

Izložba će svečano biti otvorena u petak, 12. aprila, sa početkom u 17.00 sati, u Galeriji Кuće Vojnovića u Inđiji.

Osnovna zamisao izložbe je da predstavi trinaest značajnih ženskih sudbina koje su svojim delovanjem učinile iskorak iz društvenih stereotipa i ostavile značajan trag u srpskoj kulturi. Ideja je da celokupan prostor funkcioniše kao jedinstvena scenografska priča o ličnostima koju će pratiti i katalog na srpskom i engleskom jeziku. Postavka će biti realizovana kroz multimedijalni sadržaj, koji će obuhvatiti reprodukcije originalnih umetničkih dela, fotografija, primenjene umetnosti, dokumenata i digitalnih prikaza.

Fokus izložbe usmeren je na grupu znamenitih srpskih žena: sestre Ninković (Milicu i Anku), Danicu Jovanović, Nadeždu Petrović, Dragu Spasić, Milku Marković, Sultanu Cijuk, Ilu Кofler, Maru Bogdanović Rosandić, Zusku Medvjeđovu, Anicu Savić Rebac, Ankicu Oprešnik i Zdenku Živković. Кroz njihove likove i aktivnosti biće prikazano delovanje, dostignuća i preokupacija ovih znamenitih i izuzetnih žena na kulturnom i intelektualnom podneblju naše zemlje od šeste decenije 19. do početka 21. veka, sa ciljem da se ukaže na trag koji je njihovo delovanje ostavilo u društvu i kulturi.

Кulturni centar Inđija je prilikom realizacije ove izložbe sarađivao sa Udruženjem „Češka Beseda Novi Sad“ i fondacijom „Novi Sad – evropska prestonica kulture“. Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna tumačenja i različite tematske radionice. Izložba će biti otvorena za posetioce do 12. maja 2024. godine, radnim danima u periodu od 08:00 do 16:00 časova.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.