logo transparend vojvodina uzivo

Iz Apatina u Holandiju otploviće potpuno nov brod za obuku mornara

Apatin

APATIN – Posle dužeg vremena u apatinskom brodogradilištu u vodu je svečano porinut rečni brod naručen od strane holandskog preduzeća „STC“, vredan 1,5 miliona evra.

Svečanom porinuću su, pored vlasnika brodogradilišta Vasilija Pecića, prisustvovali Njegova ekselencija Jost Reinćes, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, predstavnici lokalne samouprave, vlasnik zrenjaninskog brodogradilišta „Astra“ Milenko Pištinjat, predstavnici brodogradilišta Kladovo, kao i izvođači koji su bili angažovani na ovom projektu.

Porinuti brod, namenjen za obuku budućih mornara, dugačak je 67 metara i težak 250 tona, a jedinstven je u svetu jer će napajanje za njegov elektro-pogon davati solarni paneli i hidrogen agregat.

Tu će se obučavati budući kormilari, kapetani, mornari, i dobio sam obaveštenje da će obuku na ovom brodu proći učenici iz cele Evrope, a ne samo iz Holandije. U donjem delu broda nalaze se kabine za 38 učenika i učionice. Profesori će boraviti u gornjem delu, zajedno sa članovima posade. Brod je potpuno ekološki i samoodrživ, odnosno, pogon mu je na struju. Ima elektro-pogon, solarne panele i baterije koje se pune putem tih panela, a koje će biti ugrađene u Holandiji. Po kvalitetu izrade možemo da pariramo evropskim brodogradilištima i pretpostavljam da su nas upravo zato i izabrali – rekao je Tibor Melegi iz zrenjaninskog brodogradilišta „Astra”, koje je zakupilo lokaciju apatinskog brodogradilišta za izradu ovog broda.

Nakon porinuća, brod će se kretati Dunavom i spletom kanala do Holandije, a pojedini delovi broda će biti rastavljani i ponovo sastavljani zbog mostova, te su konstruktori svojim idejama znatno olakšali rešenje tog problema.

Nakon brojnih remonta, ovo je prvi brod koji je od 2011. godine izgrađen u Apatinu, pa je ovaj događaj tim značajniji jer najavljuje svetlu budućnost za ovo brodogradilište.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.