logo transparend vojvodina uzivo

Ivanišević se obratio polaznicima obuka za turističke vodiče

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević obratio se danas na početku obuka za turističke vodiče u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, koje organizuju Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije i Centar za razvoj i edukaciju turističkih vodiča „CenTour“ pri Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, uz podršku resornog sekretarijata.

„Turistički vodiči su veoma značajni za prvi doživljaj turističke destinacije. Sekretarijat pruža podršku u obrazovanju kadrova koji nedostaju, posebno u turizmu, ugostiteljstvu i u IT industriji. Ovo je nastavak tih obuka, koju vode najbolji turistički vodiči u Srbiji“, rekao je Ivanišević.

Za ovaj ciklus obuka odabrano je 16 kandidata, a sekretar Ivanišević je najavio da će se održavati i edukacije za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, poput kuvara, kao i prva edukacija u oblasti veštačke inteligencije za radnike u turizmu.

„I pored istorijski niske stope nezaposlenosti u AP Vojvodini, prisutan je nedostatak radne snage u nekim delatnostima, posebno u sektoru usluga. Ovakvim edukacijama nastojimo da popunimo praznine na tržištu rada“, izjavio je Ivanišević i naveo da će obuka za turističke vodiče biti nastavljena i naredne godine.

Praktična obuka odvija se u okviru projekta „Organizacija obuke turističkih vodiča u AP Vojvodini“,  u cilju unapređivanja veština i tehnika vođenja, po metodologiji Svetskog udruženja turističkih vodiča.

U ime Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije obratio se Miloš Ćuruvija, koji je istakao da je ovo prva obuka nakon pandemije, da je jedinstvena i u svetu se primenjuje na isti način.

Obuke će trajati do 8. decembra, a kandidati će proći teorijski i praktični deo, kako bi stekli neophodna znanja i na profesionalan način učestvovali u rastućoj turističkoj privredi.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.