logo transparend vojvodina uzivo

Ivanišević i Kandić o važnosti podsticanja razvoja seoskog turizma

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić predstavili su značaj i pojedinosti Uredbe o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva na teritoriji Republike Srbije, koja je preduslov za jačanje sektora seoskog turizma, kao i za otvaranje novih mogućnosti ulaganja u ovaj vid turističke delatnosti koji beleži konstantan i održiv rast u našoj zemlji.

Cilj ove uredbe je povećanje turističkog prometa kroz unapređenje ruralnog turizma, što će doprineti ravnomernijem regionalnom i lokalnom razvoju, uz očuvanje prirodne sredine, lokalne kulture, tradicije i običaja.

Razvoj ruralnog turizma koji Sekretarijat za privredu nastoji da podrži na teritoriji AP Vojvodine, i koji predstavlja svojevrsni iskorak u dosadašnjem radu, uticaće i na ostvarenje opšteg cilja kreiranja novih radnih mesta, ali i očuvanja postojećih, na podsticanje proizvodnje kao primarne delatnosti na selu, i na poboljšanje turističke infrastrukture i suprastrukture.

„Ključna reč jeste – zajedno. Ovo je nastavak odlične saradnje Sekretarijata i Ministarstva. Podsetiću na zajednički projekat rekonstrukcije Info-centra Nacionalnog parka ‘Fruška gora’, na Iriškom vencu, a očekujemo i raspisivanje javne nabavke za izvođača na ukupnu vrednost od 170 miliona dinara, gde 50 odsto sredstava daje Vlada Republike Srbije, a 50 odsto Pokrajinska vlada, odnosno Sekretarijat za privredu i turizam. Istakao bih zajedničke rezultate i na pobošljanju turističke slike na teritoriji AP Vojvodine. Ako turizam merimo prema rekordnoj 2019. godini, prema kriterijumima Svetske turističke organizacije, i ako je poredimo sa 2023. godinom, imamo oko 200.000 turista više u Vojvodini. Govorimo, takođe, o 1.384.000 noćenja u rekordnoj 2019, odnosno o 1,9 miliona u 2023. godini“, rekao je resorni sekretar, dodavši da je to rezultat zajedničkog rada dve vlade, odnosno Ministarstva i Sekretarijata, na adaptaciji postojeće i izgradnji nedostajuće turističke infrastrukture.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u protekle četiri godine opredelio je znatna sredstva za oblast turizma i ugostiteljstva, a posebno početkom tekuće godine kada je realizovan konkurs sa ukupno 400 miliona dinara za ovu rastuću granu privrede.

„Zahvaljujem Ministarstvu turizma i omladine na inicijativi da se pomogne razvoju seoskog turizma, jer, složićete se, kada kažemo salaši, pomislimo na Vojvodinu. Upravo zato ovo jeste velika pomoć i onome što radi Sekretarijat za privredu i turizam“, dodao je Ivanišević.

Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj i unapređenje ruralnog turizma, a pravo na njih mogu da ostvare privredna društva, pravna lica ili preduzetnici koji obavlja ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima za smeštaj u ruralnom području, poput salaša, etno-kuća ili seoskih turističkih domaćinstava, evidentirani u sistemu e-Turista, kao i fizička lica u ugostiteljstvu u okviru seoskog domaćinstva.

„Konkurs raspisujemo prvi put ove godine, ovo je pilot-projekat, te ćemo pokušati da na najbolji način rasporedimo ta sredstva. Radi se o 150 miliona dinara namenjenih za razvoj infrastrukture, nadogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje objekata. U pitanju su bespovratna sredstva, koja su dovoljna da se jedan objekat seoskog domaćinstva dodatno unapredi kako bi privukao više turista. Na taj način će korisnik pomoći i sebi i opštini, ali i celokupnoj turističkoj privredi“, rekao je državni sekretar Kandić.

On je istakao da je rok za podnošenje zahteva i prateće dokumentacije 15. april, a podnosilac može da ostvari pravo na dodelu sredstava u iznosu do 90 odsto od ukupne vrednosti projekta, u maksimalnoj visini pojedinačnog podsticaja od 2,9 miliona dinara, sa učešćem od 10 odsto. Sve pojedinosti su sadržane u tekstu konkursa objavljenom na internet stranici Ministarstva turizma i omladine.

Državni sekretar je podsetio i na novi zajednički projekat za izgradnju putničkog pristaništa u Banoštoru, koje će umnogome doprineti razvoju turizma u beočinskoj opštini i celoj Vojvodini. Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisan je između Ministarstva turizma i omladine, Opštine Beočin, Agencije za upravljanje lukama i Direkcije za vodne puteve.

„Pokrajina je i te kako važna kada su u pitanju dozvole, lokacijski uslovi i ostala proceduralna pitanja“, dodao je Kandić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.